valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

http://valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

Az Urániában adják át a Média Építészeti Díjakat

/ 2014.11.24., hétfő 13:49 / Hírforrás: MTI

Idén tizedik alkalommal adják át a legjobb kortárs magyar építészeknek járó Média Építészeti Díjakat csütörtökön, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerülnek majd ki a győztesek, amelyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választ ki a szakma és a közönség előtt.

A programot szervező építészfórum.hu közleménye szerint a versenyben részt vevő legtöbb alkotás és terv arra az európai trendre reagált, amelyek inkább a kifinomult beavatkozásokról és a régi megőrzéséről szólnak. A projekteket az este folyamán az alkotók öt percben prezentálják a közönségnek, akik az épületek történetei mellett egy rendhagyó operaelőadást is láthatnak a MOLTOpera Társulat jóvoltából.

A tíz döntőbe jutott projektet idén is nemzetközi előzsűri válogatta ki: Peter Bogner osztrák művészettörténész, Demir Mensur bosnyák építész és képzőművész és Arpad Zachi román építész 65 épületből és 59 tervből választott ki öt megvalósult épületet és öt tervet. A végső döntést a tizenkét tagú magyar újságírókból álló zsűri és három szakmai bíráló hozza meg, de a közönség is kiválaszthatja a neki legjobban tetsző projekteket.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogató bejárata

A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogató bejárata

Fotó: epiteszforum.hu

A már megépült munkák között olyanok versengenek, mint a 4-es metró építészeti generáltervezése, a Pannonhalmi Bencés Főapátság modern múzeumokat idéző látogató bejárata, egy tizenhét méter hosszú könyvespolcot rejtő pilisi „hosszú” ház, valamint az a csobánkai otthon, amely a hagyományos téglaépítészetet ötvözi a modern minimalizmussal. Az Eger mellé épített borteraszt pedig a visszafogottság mellett a természettel való harmóniára törekvés jellemzi.

A hallgatók tervei között olyan vállalkozások mérkőznek meg egymással, mint egy kőfejtőbe tervezett triálpálya és a hozzá tartozó épületek a sziklafal oldalában, vagy az egri Zárkándy-bástya újjáépítését célzó elképzelés. A hagyományok újraélesztése jelenik meg abban a diplomamunkában, amely szerint az építész a kecskeméti animációs filmgyártásnak teremtene új otthont egy elhagyatott tárházban, míg egy másik hallgató a tihanyi halászoknak tervezett több funkciós, a népművészetet kortárs módon értelmező épületet. A Mohács környéki ökoturisztikai központ faépületei pedig a hely szellemét próbálják megragadni.

Az épület kategória közönségdíjasára a díjátadó napján az Indexen lehet szavazni, az Építészfórumon pedig a terv kategória közönségdíjasáról dönthet a közönség. A csütörtöki, 18 órakor kezdőd, minden érdeklődő számára nyitott esten a díjak átadásán túl Rimanóczy Jenő Ybl-díjas építészt is köszöntik születésnapja alkalmából.

Az építészfórum tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar szakemberek által megépített épületeket és terveket a közönség is megismerhesse. A korábbi években a programban többek között olyan projektek kulisszatitkaival találkozhattak a nézők, mint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed megszületése, vagy éppen a Kodály Központ tervezésének és megvalósításának körülményei.

A pilisi „hosszú” ház

A pilisi „hosszú” ház

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.