Szőcs Géza mégis megy - Halász János válthatja

/ 2012.05.15., kedd 12:32 /
Szőcs Géza mégis megy - Halász János válthatja

Értesüléseink szerint gyakorlatilag eldőlt: Balog Zoltán meneszti Szőcs Géza kulturális államtitkárt, ám a várakozásokkal ellentétben nem L. Simon László NKA-elnök, hanem Halász János kerül a helyére.

Halász János

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár múlt héten még biztos volt a dolgában: a Népszava érdeklődésére azt mondta, marad a helyén, mert azt a munkát, amit rábíztak, „a körülményekhez képest jól végezte", s ebben azok is megerősítették, akik a székéről döntenek.

Szőcs azokra a sajtóértesülésekre reagált így, amelyek szerint a humán csúcstárca élén Réthelyi Miklóst követő - esküjét tegnap letett - Balog Zoltán a Nemzeti Kulturális Alapot és az Országgyűlés kulturális bizottságát is vezető L. Simon Lászlót tenné meg helyette a kulturális államtitkárság élére.

L. Simon akkor úgy reagált: „Rengeteg munkám van a kulturális bizottságban és az NKA-nál, erre koncentrálok, ha valami változás áll be, mely az én sorsomat is érinti, bizonyára értesülni fogok róla."

A Heti Válasz úgy tudja, ilyen változásról nem L. Simon fog értesülni, habár Szőcs valóban távozik. Balog Zoltán miniszter ugyan rendre elhárítja a személyi változásokra vonatkozó kérdéseket (értesüléseink szerint csak pénteken találkozik Szőcs Gézával), a Fidesz-frakcióban ülő forrásaink szerint viszont már biztos, hogy Szőcs „más feladatot kap". (Ezt támasztja alá az is, hogy míg Balog többször nyilvánosan kiállt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mellett, Szőcs személyével kapcsolatban inkább sokat sejtető, kitérő válaszokat adott.)

Szőcs helyére forrásaink szerint L. Simoné mellett komolyan felvetődött Hammerstein Judit helyettes államtitkár és Baán László kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának neve is.

Hogy mégis Halász János jelenlegi parlamenti államtitkár lesz a befutó - forrásaink szerint ennek ma már 99 százalékos esélye van - az két okra vezethető vissza. Egyrészt míg L. Simon viszonylag hirtelen jutott magas posztokra, Halász végigjárta a ranglétrát, volt már kulturális államtitkár az első Orbán-kormányban is, de egy a fideszesek közül, ami jó üzenet a frakciónak. Másrészt „Zolinak olyan parlamenti államtitkárra van szüksége, aki egyedül is képes vinni a hatalmas tárcához tartozó, kultúrán túlmutató ügyeket is", márpedig Halász leginkább „a kultúrával szeret foglalkozni".Halász János

1995-ben egy időközi választáson választották meg önkormányzati képviselőnek Debrecenben a Fidesz jelöltjeként.

1998 óta országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar megyei 2-es számú választókerület (Debrecen egy része) képviselője, ahol 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is újraválasztották, a két utóbbi alkalommal a választás első fordulójában. 1998 és 2000 között a Fidesz-frakció Etikai Bizottságának elnöke. 1998 és 2001 között a Társadalmi Szervezetek Bizottságának alelnöke volt, egyúttal elnöke a társadalmi szervezetek támogatásával és a számukra az állami vagyonból ingatlanokat juttató albizottságoknak. Emellett 2000-2001-ben a Fidesz-frakció helyettes vezetője és szóvivője volt.

2002 januárjától, az első Orbán-kormány megbízatásának utolsó hónapjaiban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára volt.

A 2002-es választás után először ismét a Társadalmi Szervezetek Bizottsága, majd ugyanazon év végétől 2010-ig a Kulturális és Sajtóbizottság alelnöke, ismét frakcióvezető-helyettes és frakciószóvivő.

Parlamenti feladatai mellett 2006-tól 2010-ig Debrecen alpolgármestere is volt.

A Fidesz 2010. évi országgyűlési választáson aratott győzelmét követően megalakult második Orbán-kormányban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára lett.

Forrás: Wikipédia

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.