Azt akarod, hogy egy berber csődör hágja meg a lányod?

/ 2018.05.11., péntek 19:30 /

Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

Izgalmas évadot hirdetett a Nemzeti Színház, hogy mást ne mondjunk, a Vidnyánszky Attila rendezte Az ember tragédiájában öt fiatal színész játssza Lucifert.

A „Nem adhatok mást, csak mi lényegem” sor Az ember tragédiájából a Lucifert játszó öt fiatal színész szerint a Nemzetiben így fog hangzani: Nem adhatunk mást, csak mi lényegünk. Berettyán Nándor, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Szabó Sebestyén László és Nagy Márk még szokja a gondolatot, hogy öt egyéniségből áll majd össze egy karakter, de izgatottan várják Vidnyánszky Attila rendezését. A főigazgató szerint a János vitéz és a Bánk bán után ez fontos hiánypótlás, s az előbbiekhez hasonlóan ebből is készül majd utaztatható, misszós változat. Ádámot Berettyán Sándor, Évát Ács Eszter játssza, s az új évadban egyébként is jelentős szerepet kapnak majd Vidnyánszky Attila kaposvári tanítványai.

Az ember tragédiája mellett a legfontosabb bemutatók a következők lesznek: Caligula helytartója (rendező: Szász János), Álomgyár (Viktor Rizsakov), Rocco és fivérei (Vidnyánszky Attila), Othello, a velencei (Kiss Csaba), Egy ember az örökkévalóságnak (Csiszár Imre), Meggyeskert (Silviu Purcărete), Tartuffe (David Doiasvili), Macskajáték (Cserhalmi György), Sára asszony (Vidnyánszky Attila). A Hé, Magyar Joe! című előadásban Földes László Hobót és Rácz Józsefet szintén Vidnyánszky rendezi.

A Caligula az egyén és a hatalom – ma is aktuális – bonyolult viszonyrendszerét boncolgatja, az Othello szépen beszél a migránsként a kereszténységhez való igazodásról. A színház ismertetője szerint a darab a maga korában is épített a közönségben bizsergő idegengyűlöletre, használta, kéjjel suttogta a feketékben rejlő elemi szexualitás, az állati kéjelgés képzetét. „Azt akarod, hogy egy berber csődör hágja meg a lányod? Hogy unokáid rádnyerítsenek…?” – üvölti Jágó a velencei éjszakában fellármázva a lány apját, rokonait. A Rocco és fivérei a főváros és a vidék kapcsolatáról is szól, a darab kedvéért szeptembertől bokszleckék kezdődnek a színházban.

Bérletek már kaphatók, az előadásokról további információ itt olvasható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.