valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

http://valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

Azt akarod, hogy egy berber csődör hágja meg a lányod?

/ 2018.05.11., péntek 19:30 /

Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

Izgalmas évadot hirdetett a Nemzeti Színház, hogy mást ne mondjunk, a Vidnyánszky Attila rendezte Az ember tragédiájában öt fiatal színész játssza Lucifert.

A „Nem adhatok mást, csak mi lényegem” sor Az ember tragédiájából a Lucifert játszó öt fiatal színész szerint a Nemzetiben így fog hangzani: Nem adhatunk mást, csak mi lényegünk. Berettyán Nándor, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Szabó Sebestyén László és Nagy Márk még szokja a gondolatot, hogy öt egyéniségből áll majd össze egy karakter, de izgatottan várják Vidnyánszky Attila rendezését. A főigazgató szerint a János vitéz és a Bánk bán után ez fontos hiánypótlás, s az előbbiekhez hasonlóan ebből is készül majd utaztatható, misszós változat. Ádámot Berettyán Sándor, Évát Ács Eszter játssza, s az új évadban egyébként is jelentős szerepet kapnak majd Vidnyánszky Attila kaposvári tanítványai.

Az ember tragédiája mellett a legfontosabb bemutatók a következők lesznek: Caligula helytartója (rendező: Szász János), Álomgyár (Viktor Rizsakov), Rocco és fivérei (Vidnyánszky Attila), Othello, a velencei (Kiss Csaba), Egy ember az örökkévalóságnak (Csiszár Imre), Meggyeskert (Silviu Purcărete), Tartuffe (David Doiasvili), Macskajáték (Cserhalmi György), Sára asszony (Vidnyánszky Attila). A Hé, Magyar Joe! című előadásban Földes László Hobót és Rácz Józsefet szintén Vidnyánszky rendezi.

A Caligula az egyén és a hatalom – ma is aktuális – bonyolult viszonyrendszerét boncolgatja, az Othello szépen beszél a migránsként a kereszténységhez való igazodásról. A színház ismertetője szerint a darab a maga korában is épített a közönségben bizsergő idegengyűlöletre, használta, kéjjel suttogta a feketékben rejlő elemi szexualitás, az állati kéjelgés képzetét. „Azt akarod, hogy egy berber csődör hágja meg a lányod? Hogy unokáid rádnyerítsenek…?” – üvölti Jágó a velencei éjszakában fellármázva a lány apját, rokonait. A Rocco és fivérei a főváros és a vidék kapcsolatáról is szól, a darab kedvéért szeptembertől bokszleckék kezdődnek a színházban.

Bérletek már kaphatók, az előadásokról további információ itt olvasható. 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.