Bach nagykövetei a Müpában

/ 2017.11.17., péntek 17:00 /

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából ad közös koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Müncheni Bach Kórus a Müpában, november 20-án.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével nemzetközi hírnévre tettek szert, s több mint fél évszázada állandó szereplői a klasszikus zenei életnek. A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Fotó: Mudra László / Liszt Ferenc Kamarazenekar / Facebook

November 20-án viszont az a szerencse éri a hazai közönséget, hogy itthon, a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lépnek fel, méghozzá az 1945-ben alapított Müncheni Bach Kórussal. A müncheniek Párizstól kezdve Moszkván és Tokión át New Yorkig végigturnézták már a világot. Az ötvenes évektől, Karl Richter vezetésével váltak a Bach-művek egyik legfontosabb nagykövetévé a modern világban. A két együttes igazi adventre hangoló műsort állítottak össze a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából, amelyben lesz ünnepélyesség és szellemi elmélyültség, egyházi és világi zene, slágerek és különlegességek is.

Az est első felében Bach, a másodikban Händel előtt tiszteleg a két együttes. Bach olyan magas művészi szintre fejlesztette a passió és a kantáta műfaját, hogy alkotásait nem túlzás koncertszerű operáknak nevezni. És melyik Bach-mű lenne alkalmasabb a reformáció jubileumának megünneplésére, mint a lutheri korált feldolgozó és szebbnél szebb áriákat tartalmazó Ein feste Burg ist unser Gott című kantáta? A második részben pedig Händel egyik utolsó oratóriuma, a Salamon, valamint a Dettingeni Te Deum csendül fel. 

További információkat itt olvashatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.