Bánffy György Emlékparkot avattak a II. kerületben

/ 2011.11.12., szombat 13:32 /
Bánffy György Emlékparkot avattak a II. kerületben

A hidegkútiak javaslatára nevezték el a tavaly elhunyt Kossuth-díjas művészről a területet.


Bánffy György emléke a II. kerület és azon belül Pesthidegkút számára különösen fontos. A 2010 szeptemberében, 83 évesen elhunyt művész haláláig a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetségének tiszteletbeli elnöke volt, a máriaremetei bazilika belső terének megújítását szolgáló jótékonysági Templomkerti Esték fellépője és támogatója volt.

Az esemény díszvendége volt Schmitt Pálné Makray Katalin, Mádl Dalma és Bánffy György özvegye, Sátory Tilda, aki elmondta: meghatódott, mikor értesült róla, hogy a II. kerületi önkormányzat felhívására a legtöbben elhunyt férjéről szeretnék a gyönyörű hidegkúti parkot elnevezni.

A november 12-én tartott ünnepélyes parkavatón Láng Zsolt polgármester személyes találkozásaik emlékeit felidézve szólt Bánffy Györgyről, a kiváló színészről, a magyar nyelv szépségét és fontosságát hirdető művészről, valamint a polgári értékrend mellett elkötelezett közéleti szereplőről.


- Nem rég döntött arról a parlament, hogy a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át. A mai napon egy olyan emberre emlékezünk e park avatásával, akinek a magyar nyelv mindig szívügye volt, és annak fontosságát hangsúlyozta egész életén át - emelte ki Láng Zsolt polgármester.

A tavaly augusztusban átadott nyolcezer négyzetméteres parkot az egykori végállomás melletti területen alakították ki. Az évtizedekig Pesthidegkút szégyenfoltjaként számon tartott terület rendezését az önkormányzat saját forrásból valósította meg - játszóteret, tanösvényt és pihenőparkot építve. November 12-étől pedig emlékkőbe vésett sorok idézik fel a park névadójának, Bánffy Györgynek az emlékét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.