Bánk bán-nyaklánc, Isten ostora-fülbevaló: színházi előadások ihlettek ékszereket

/ 2015.06.12., péntek 11:08 /
Bánk bán-nyaklánc, Isten ostora-fülbevaló: színházi előadások ihlettek ékszereket

Formabontó ötlettől vezérelve idén iparművészek álmodtak ékszereket a Pécsi Országos Színházi Találkozó előadásaihoz. A csodálatos ezüst, fa, plexi vagy éppen csont alkotások esetében külön öröm a színházrajongóknak, hogy az ékszerek megvásárolhatók.

Az Ezüstláz Ékszergaléria felkérésére tizennégy ékszertervező iparművész mutatja meg Pécsett, hogy mit jelent számára a színház, és benne az idei POSZT valamelyik versenyelőadása. Az előző évek főként színpadi ékszereket és ötvösműves kellékeket felvonultató tárlatai után ezúttal hamisítatlan kortársékszer-kiállításra invitálják az érdeklődőket.

A Király utcai galériába betérve most megtudhatjuk, milyen az Isten ostora, a Szigorúan ellenőrzött vonatok vagy a Bánk bán az ékszer formanyelvén.

Gera Noémi a Szigorúan Ellenőrzött Vonatok alapján készült ezüst „Egyenes út”- gyűrűje (nyitóképünkön ez látható) illetve ezüst és bőr kombinálásával készült „Forgalomirányító tárcsa”-nyakéke rendkívül frappáns, de ugyanez a darab ihlette meg Jermakov Katalint is, aki egy „A Pecsét helye”-gyűrűt készített, mely kajánul felfogva akár, az ikonikus Hrabal-jelenetre reflektálva egy fél tomport is formáz.      

Hernády Barbarát, az Isten ostorában látható szarvasagancsokból összeállított trónus késztette alkotásra, így fülbevalóiban, láncaiban ezek a formák köszönnek vissza, de a Bánffy-darab Simon Viktóriát például egy ezüst és csont párosításával készült „Pont” csont fülbevaló ösztönözte. Ahogy Zsabokorszky Lili is ebből a darabból táplálkozott. Mint mondta: „Akkoriban a ruhaösszefogás funkcióra használt ékszertípusnak a mai, mindennapokban használható férfiékszer a megfelelője. Isten ostora, aki egy »pillanatra« összefogta a Keletet és Nyugatot, a »barbár« és a »művelt« világot, ez jelenik meg a (szarvasagancs és ezüst kombinálta) mandzsettagomb két végének megformálása közti feszültségben. Konkrét inspirációul szolgált a színpadon végig szereplő szarvasagancs trónus.”

De nem lehet elmenni szótlanul Rozsnyay Béla nemesacélból és hegyikristályból készült „Varázslat medálja” mellett sem, melyet a Mester és Margarita előadásra gondolva készített. Mint mondta: „A kő, mint maga a mágia, és a díszletekből álló rendszer, mely magába zárja, fogva tartja.” (Nyitóképünkön ez látható)

A kiállításon az alábbi művészek alkotásai láthatók: Bartl Dóra, Bárd Zsuzsa, Dávid Attila Norbert, Gera Noémi, Huber Kinga, Jermakov Katalin, Molnár Éva, Nádai Andrea, Posta Veronika, Pál Zoltán, Rozsnyay Béla, Simon Viktória, Zámori Eszter, Zsabokorszky Lili. 

Az ékszerek megtekinthetők június 4. és 24. között, 10-től 20 óráig, a Király utca 8. alatti Ezüstláz Ékszergalériában.

 

Legendás jelmezek
Június 6-án a POSZT és az SZFE 150 közös szervezésében volt látható egy kiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem legendás jelmezeiből a Művészetek és Irodalom Házában. A kiállításon Tolnay Klári vagy Für Anikó ruhái mellett a két tragikusan fiatalon elhunyt művész -, Kaszás Attila 1983-as Mizantróp-beli kabátját és  Prókai Annamária 1989-es Hello Dollyban viselt ruháját és kalapját - jelmezeit is látni lehetett.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.