Barátok közt

/ 2018.05.16., szerda 15:09 /

Annak idején a Külügyminisztériumban hazánk legutóbbi, 2013–2014-es V4-es elnökségére készültünk, olyan könyvet szerettünk volna a magyarul nem tudó partnereink és általában a nemzetközi olvasóközönség kezébe adni, ami nem pusztán az érdekek mentén, az aktuálpolitika nyelvén képes összefoglalni azt, hogy miért is fontos nekünk Közép-Európa.

Így esett a választás Kiss Gy. Csaba Nemzetek és előítéletek című kötetére, aminek Understanding Central Europe címmel nagy sikere lett szerte a világban. Mindazok számára, akik kívülről tekintenek e kulturális értékekben oly gazdag, ám számos konfliktustól, ősi indulattól is sújtott térségre, nagyon fontos, hogy folyamatosan érezzék: nem egy nemzeti hovatartozása által fogva tartott, hanem az önazonosság szabad és természetes megélése által a tiszta gondolkodásra felszabadított szerzővel van dolguk. A biztos identitás persze önmagában kevés ahhoz, hogy jó művek szülessenek. Kiss Gy. Csaba mély történelmi, kultúr- és irodalomtörténeti ismeretei, nem is beszélve az identitástörténeti adalékokról, úgy vezetik írásainak fonalát, hogy az olvasó mindig tudja: jó kalauzt fogadott tágabb térségünk bejárásához. Mindehhez társul a környező népek nyelvének ismerete, ami a személyes kapcsolatok meghittségének záloga – ez utóbbiról szól e legújabb kötet. A legendás filmrendező Andrzej Wajdától kezdve Bohumil Hrabalon és Danilo Kišen át Adam Michnikig, a lengyel politika örök fenegyerekéig, vagy Magda Vášáryováig, a megfilmesített Sörgyári capriccio varázslatos főszereplőjéig olyan kapcsolati háló tárul föl, melyben a személyes vallomások, emberi arcélek leírása által fontos kultúrtörténeti összefüggésekre is fény derül. Remek nyári olvasmány mindazoknak, akik eddig is sejtették: intézmények, országok, kultúrák kapcsolata leginkább az emberi minőség függvénye.

Kiss Gy. Csaba: Közép-európai találkozásaim
18 év – 41 arckép
Nap Kiadó, 2018, 3150 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.