valasz.hu/kultura/bartok-bela-fia-eddig-senkinek-sem-adott-interjut-de-adott-125238

http://valasz.hu/kultura/bartok-bela-fia-eddig-senkinek-sem-adott-interjut-de-adott-125238

Bármit lehet kérdezni a színházigazgatótól

/ 2017.09.08., péntek 18:00 /

Aki nem akar lemaradni a szeptember 16-i Színházak éjszakája programjairól, az már most vegyen magához egy műsorfüzetet és kezdje el böngészni.

Budapesten felsorolhatatlan mennyiségű program lesz, és érdemes máshol is körülnézni, nem csupán a kedvenc színházaink háza táján. De lesz Színházak éjszakája vidéken is: pillantsunk bele most a miskolci kínálatba. Este nyolc órától megnyílik a Miskolci Nemzeti Színház az érdeklődők előtt, és a teátrum játszóhelyein nyílt próbák, kulisszatitkok és meglepetések várják a színházbarátokat. Az este zárásaként több mint 500 ember énekel majd együtt a Nagyszínházban.

A látogatók négy előadásba is betekinthetnek. A Kamaraszínházban az „Ahogytetszik” próbájára leshetnek be, amelyet Rusznyák Gábor rendez. Seres Ildikó színművésznő várja a csoportokat a Csarnokban, a Minden egér szereti a sajtot című gyermekelőadás kulisszatitkaival. A Játékszínben Harsányi Attila színművész avatja be A kaukázusi krétakör folyamataiba a nézőket. A Miskolci Balett táncosai Kozma Attila vezetésével a Casablanca táncelőadásra készülnek, a balett-terembe várják majd a színházbejárókat.

Idén több rendhagyó elemmel bővült a program. A Nagyszínházban Cser Ádám zenei vezető a zenekari műhelytitkokba enged bepillantást, a festőtárban Béres Attila igazgató tart fogadóórát: bármit kérdeznek a nézők, ő válaszol. Az énekkari próbateremben Rákai András korrepetitor közös énektanulásra invitálja a csoportokat, hogy az este záróeseményére mindenki felkészülten érkezzen. A színház évadnyitóján nagy sikert aratott versfülke újra várja az érdeklődőket: a helyszíni regisztráció alatt bárki beülhet meghallhatni egy verset a színészek előadásában. A Színházak éjszakájának zárásaként a Nagyszínházban több mint 500 ember énekli majd egyszerre a Marica grófnőből jól ismert „Ringó vállú csengeri violám” kezdetű slágert.

A programokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Bővebb információ itt található.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.