valasz.hu/kultura/fiatal-boraszok-a-szent-istvan-teren-120148

http://valasz.hu/kultura/fiatal-boraszok-a-szent-istvan-teren-120148

Bármit lehet kérdezni a színházigazgatótól

/ 2017.09.08., péntek 18:00 /

Aki nem akar lemaradni a szeptember 16-i Színházak éjszakája programjairól, az már most vegyen magához egy műsorfüzetet és kezdje el böngészni.

Budapesten felsorolhatatlan mennyiségű program lesz, és érdemes máshol is körülnézni, nem csupán a kedvenc színházaink háza táján. De lesz Színházak éjszakája vidéken is: pillantsunk bele most a miskolci kínálatba. Este nyolc órától megnyílik a Miskolci Nemzeti Színház az érdeklődők előtt, és a teátrum játszóhelyein nyílt próbák, kulisszatitkok és meglepetések várják a színházbarátokat. Az este zárásaként több mint 500 ember énekel majd együtt a Nagyszínházban.

A látogatók négy előadásba is betekinthetnek. A Kamaraszínházban az „Ahogytetszik” próbájára leshetnek be, amelyet Rusznyák Gábor rendez. Seres Ildikó színművésznő várja a csoportokat a Csarnokban, a Minden egér szereti a sajtot című gyermekelőadás kulisszatitkaival. A Játékszínben Harsányi Attila színművész avatja be A kaukázusi krétakör folyamataiba a nézőket. A Miskolci Balett táncosai Kozma Attila vezetésével a Casablanca táncelőadásra készülnek, a balett-terembe várják majd a színházbejárókat.

Idén több rendhagyó elemmel bővült a program. A Nagyszínházban Cser Ádám zenei vezető a zenekari műhelytitkokba enged bepillantást, a festőtárban Béres Attila igazgató tart fogadóórát: bármit kérdeznek a nézők, ő válaszol. Az énekkari próbateremben Rákai András korrepetitor közös énektanulásra invitálja a csoportokat, hogy az este záróeseményére mindenki felkészülten érkezzen. A színház évadnyitóján nagy sikert aratott versfülke újra várja az érdeklődőket: a helyszíni regisztráció alatt bárki beülhet meghallhatni egy verset a színészek előadásában. A Színházak éjszakájának zárásaként a Nagyszínházban több mint 500 ember énekli majd egyszerre a Marica grófnőből jól ismert „Ringó vállú csengeri violám” kezdetű slágert.

A programokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Bővebb információ itt található.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.