Báró Jósika esete az önvezető autóval

/ 2017.08.02., szerda 17:13 /

Amikor július elején Elon Musk milliárdos üzletember bejelentette a Tesla 3-as modelljének sorozatgyártását, a kommentárok nem fukarkodtak a szuperlatívuszokkal. Legalábbis korszakos jelentőséget tulajdonítottak a napnak, amikor a futószalagról legördült az első 30 ezer dollárért (7,6 millió forintért), vagyis a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb áron is megvásárolható elektromos autó. Tény, hogy már a gyártás megindulása előtt félmillió megrendelés futott be a kocsira, aminek fantasztikus gyorsulási adatai és viszonylag nagy, 344 kilométeres hatótávolsága mellett önvezető automatikája a legnagyobb vonzereje.

Musk, aki a mesterséges intelligencia fejlesztését, így az önjáró autók gyártását is azért tartja fontosnak, hogy az embereknek több idejük legyen kreatív és távlatos dolgokkal foglalkozni, két éve saját gyerekeinek olyan iskolát alapított, ahol nem a tárgyi tudás, hanem a problémamegoldó képesség és a jellemformálás áll a pedagógia középpontjában. Az intézménynek „szerényen” az ad astra nevet adta, ami ezúttal nem pusztán a Vergilius-féle Sic itur… kezdetű mondat jegyében, átvitt értelemben biztatja a tanulókat, hogy így jussanak el a csillagokig, hanem mindezt komolyan is gondolja: Elon Musk szerint ezek a lányok és fiúk fogják majd megteremteni a civilizációt a Marson.

Iskoláskorú gyerekek szüleiként minket egyelőre ennél valamivel kisebb horderejű, de nekünk annál fontosabb problémák foglalkoztatnak. Például az, hogy a nyári olvasmányok taktikus kiválasztásával hogyan tegyük vonzóbbá az írott betűt a mesterséges intelligencia üveggyöngyeinél, amiket az egyszerűség kedvéért nevezzünk elektronikus kütyüknek. Nem tudom, hogy Musk apuka mit gondol erről, mint ahogy azt sem, hogy foglalkozott-e valaha is vállalata és az egyre népszerűbb autó, a Tesla névadójának gyermek- és ifjúkorával.

Mindenesetre a dalmát tengerpart felé haladva, jócskán elhagyva Zágrábot, de még messze az Adriától, feltűnik Nikola Tesla emlékmúzeumának hirdetése, leterelve az autóvezetőket egy kis faluba, Smiljanba. S bár dúl a vita a feltaláló horvát, avagy szerb hovatartozásáról, a múzeum igen korrekt módon írja le a szerb ortodox pópa édesapa és családjának élethelyzetét. Önéletírása nyomán követi Tesla előmenetelét Grazon, Budapesten, Párizson át az Egyesült Államokig.

Sikerének nyitját elemezve az egyik tárlóban a következő mondat tárul a látogató szeme elé: „Egy alkalommal a kezembe került a neves író, Jósika Miklós Abafi című regényének szerb fordítása. Ez a mű ébresztette fel szunnyadó akaraterőmet, ennek a regénynek hatására kezdtem az önuralom képességének gyakorlásába.”

Az 1836-os könyv a magyar irodalom egyik első bestsellere. S ha Teslára ilyen hatással volt, talán segíthet a mai telefonozó vagy akár a Marsra készülő gyerekeknek is, az idegesen autót vezető apákról nem is beszélve – amíg nem jut nekik is önvezető Tesla, hogy a tenger felé robogva is inkább olvassanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.