Barokk oratórium rockos hangzással

/ 2018.03.23., péntek 18:00 /

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

A Messiás.ma című megaprodukció Händel halhatatlan remekművét dolgozza fel. A Reformáció Emlékbizottság támogatásával létrejött ünnepi bemutató tavaly április 25-én volt a Müpában, a reformáció 500. évfordulója alkalmából megrendezett emlékév keretében. Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Händel Messiás című oratóriumát gondolta újra, így született meg ez a rockoratórikus passió. A szokványos oratórikus előadás helyett magyar nyelvű, szcenírozott formában bemutatott feldolgozás jött létre, amellyel, úgy vélték, a közönség szélesebb rétegeihez is eljuthat majd Händel remekművének üzenete.

Ez most valóra is válik, hiszen a darab magyarországi turnéra indul. Március 26-án Pécsett, a Kodály Központban, április 16-án a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban, április 17-én pedig Nyíregyházán, az egyetem Kodály-termében mutatják be a produkciót, de a nyár folyamán az Agria Nyári Játékok keretében Egerben is láthatja a művet a közönség. 

„Nem írtam át Händelt: ami benne volt ritmikában, harmóniákban, azokat keményítettem hangszereléssel és tartalommal. Az új változat nem »klasszikusok popritmusban«: nem arról van szó, hogy kivettük belőle a slágereket és csináltunk egy zenei show-t. Inkább a történetre összpontosítottam, arra, hogy miről szól a mű. A végén a Halleluját mindenki énekli” – nyilatkozta a Heti Válasznak korábban Várkonyi Mátyás, a produkció megálmodója és megvalósítója, az egykori Rock Színház alapító-igazgatója. Úgy véli, Händel Messiásában a legfőbb érték a barokk életérzés, amitől nem szakadt el, viszont dramaturgiailag átszerkesztette, és a mába helyezte a művet. A darabban fontos szerepet kapnak mindennapjaink digitális eszközei, a mobiltelefonok.

A közreműködő művészek között a rockos vonalat a Rock Theater Band, a barokk hangzást a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, míg az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista, Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza és Najbauer Lóránt (basszus) képviseli. A közreműködők között van Karácsony János (James), Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál és Szemenyei János. A koreográfiát Fodor Zoltán készítette, az előadást mozgással és tánccal az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata tölti meg.

Fotó: Csendes Krisztina

Kapcsolódó cikkek

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?