Bartis Attila: A nyugati ember kisebbség a falu szélén

/ 2018.03.08., csütörtök 13:50 /
Bartis Attila: A nyugati ember kisebbség a falu szélén

A nyugati világ előbb-utóbb egy becsben tartott múzeum lesz – mondja a csütörtöki Heti Válaszban Bartis Attila író, fotográfus, aki A vége című regényét Indonéziában fejezte be. Most a javarészt ott készült fotóiból jelent meg album a Magvetőnél, és nyílt kiállítása A szigeteken címmel.

„Van néhány csészém, tányérom, egy matracom, laptopom, két fényképezőgépem, tollam, füzetem. Meg a ruháim. Nagyjából ennyi. De soha, egyetlen pillanatig nem éreztem hiányát semminek mindabból, ami a pesti otthonomban körülvesz – meséli Bartis Attila arról, hogyan él Indonéziában, ami sokkal gyorsabban változik, mint a mi világunk. – Az első ott töltött évem óta egyrészt elkezdett kialakulni a középosztály, ötször annyi lett az autó, másrészt erősödött az iszlám. Az első évben tíz nőből négyen láttam fejkendőt, a második évben nyolcon.”

Bartis szerint ha megnézzük a föld lakosságát, hogy milyen hierarchizált és alapvetően közösségi társadalmakban élnek, akkor azt látjuk, hogy a nyugati fehér ember az individualizmusával csak elenyésző kisebbség a falu szélén. „Egyéni teljesítményben nagyot tudunk produkálni, de közösségben enyhén szólva gyengék vagyunk. Nem azt nevezzük közösségnek, ha akár valós, akár vélt, vagy tendenciózusan sugallt veszély esetén sikerül fanatizálni egy fél társadalmat, hanem azt, ami a sima hétköznapokon is működik.”

 

 

 

 

Az interjú elolvasható a Heti Válasz március 8-i számában, amely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.