Bartis Attila: A nyugati ember kisebbség a falu szélén

/ 2018.03.08., csütörtök 13:50 /
Bartis Attila: A nyugati ember kisebbség a falu szélén

A nyugati világ előbb-utóbb egy becsben tartott múzeum lesz – mondja a csütörtöki Heti Válaszban Bartis Attila író, fotográfus, aki A vége című regényét Indonéziában fejezte be. Most a javarészt ott készült fotóiból jelent meg album a Magvetőnél, és nyílt kiállítása A szigeteken címmel.

„Van néhány csészém, tányérom, egy matracom, laptopom, két fényképezőgépem, tollam, füzetem. Meg a ruháim. Nagyjából ennyi. De soha, egyetlen pillanatig nem éreztem hiányát semminek mindabból, ami a pesti otthonomban körülvesz – meséli Bartis Attila arról, hogyan él Indonéziában, ami sokkal gyorsabban változik, mint a mi világunk. – Az első ott töltött évem óta egyrészt elkezdett kialakulni a középosztály, ötször annyi lett az autó, másrészt erősödött az iszlám. Az első évben tíz nőből négyen láttam fejkendőt, a második évben nyolcon.”

Bartis szerint ha megnézzük a föld lakosságát, hogy milyen hierarchizált és alapvetően közösségi társadalmakban élnek, akkor azt látjuk, hogy a nyugati fehér ember az individualizmusával csak elenyésző kisebbség a falu szélén. „Egyéni teljesítményben nagyot tudunk produkálni, de közösségben enyhén szólva gyengék vagyunk. Nem azt nevezzük közösségnek, ha akár valós, akár vélt, vagy tendenciózusan sugallt veszély esetén sikerül fanatizálni egy fél társadalmat, hanem azt, ami a sima hétköznapokon is működik.”

 

 

 

 

Az interjú elolvasható a Heti Válasz március 8-i számában, amely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.