valasz.hu/kultura/egy-csango-asszony-kozepkori-receptjei-es-hihetetlen-kuzdelmei-104801

http://valasz.hu/kultura/egy-csango-asszony-kozepkori-receptjei-es-hihetetlen-kuzdelmei-104801

Bartók Béla fia eddig senkinek sem adott interjút? De, adott

/ 2017.08.24., csütörtök 17:30 /

Bartók Béla fia, az Egyesült Államokban élő Péter, eddig soha senkinek sem adott interjút – futott végig a hír az elmúlt napokban a médián. Pedig adott, a Heti Válasznak, 2005-ben, Floridában.

Szeptember 14-én mutatják be Sipos József rendező (Eszter hagyatéka; Kaland; Az elveszett európai) legújabb alkotását, a Bartók című dokumentumfilmet. A film az előzetes ismertető szerint „a világhírű művész eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérlet”, amelyhez az alkotók a zeneszerző Amerikában élő fiát, a 92 éves Bartók Pétert hívták segítségül.

„Bartók Béla fia, Péter, a család elutazása óta (hetvenöt éve) az Egyesült Államokban él. Szinte az egész életét Bartók életműve gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek sem adott interjút” – olvashatjuk az ajánló elején, és ezen a ponton máris egy apró kiigazítást kell tennünk. Mert az valóban igaz, hogy Bartók Péter megnyilvánulásaitól eddig nem volt hangos a hazai sajtó, ám éppen ezért emlékezetes, hogy hosszas előkészítés és rábeszélés után 2005 karácsonyán interjút adott a Heti Válasznak (Balla Eszternek), floridai otthonában.

Bartók Péter floridai otthonában, a falon Berény Róbert festménye Bartók Béláról

Fotó: Heti Válasz Archív

A beszélgetés főként Berény Róbert festőművész híres Bartók-portréja körül forgott (a kép elkészültének körülményeiről, arról, hogyan jutott el az Egyesült Államokba és később hogyan került a Bartók-hagyatékba), de természetesen szó esett a zeneszerző jelleméről, sőt röviden felvillant az apa-fiú kapcsolat is. „Felnőtt fejjel azután újraértékeltem Berény csodálatos festményét, s nemcsak apám jellemét, szenvedését, hanem zenéjét – például az Allegro Barbarót, a Két portrét vagy a jóval később komponált I. zongoraversenyt – is felfedeztem rajta. A képen ott van édesapám őszintesége, a valóság könyörtelen bemutatásának eltökélt szándéka, akár tetszik a világnak, akár nem” – mondta akkor Bartók Péter, majd így folytatta: „Apám büszke, meg nem alkuvó ember volt, aki ment a maga útján, akármilyen igaztalanul bántó kritika is érte.”

A Bartók című dokumentumfilmet ezzel együtt természetesen mi is nagyon várjuk, főleg hogy ott ennél több is kiderül Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett neki. Emellett az alkotók gazdag válogatást ígérnek Bartók levelezéséből, soha nem látott fotóiból, és művei fogadtatásából.

Viszont ha már Berény Róbert festménye szóba került, érdemes annak sorsáról, illetve jelenéről is megemlékezni. Az 1913-ban született festmény, amely vitathatatlanul a Nyolcak-festőcsoport tagjának egyik főműve, hosszú időn át a világtól elzártan lógott Bartók Péter homossassai házában, aki hallani sem akart arról, hogy kiállításra kölcsönözze. Ezért a képet, sajnos, sem a Szépművészeti Múzeum, sem a bécsi Kunstfórum Nyolcak-kiállításán nem lehetett látni, és nem szerepelt a párizsi Musée d’Orsay nagyszabású Allegro Barbaro című tárlatán sem – pedig a kurátorok mindegyik kiállításra kölcsönkérték. Bár a tulajdonos minden alkalommal a tengerentúli szállítást jelölte meg legfőbb akadályként, időközben a festményt eljuttatta Svájcba, és a bázeli Paul Sacher Stiftungban helyezte letétbe – ami pedig azt bizonyítja, hogy minden különösebb nehézség nélkül ki lehetett volna állítani Budapesten, Bécsben, Párizsban, vagy bárhol Európában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.