Bartókkal lélegezni

/ 2017.09.20., szerda 18:11 /

Összetettsége, nehézsége és 44 ezer eurós összdíjazása a legnagyobb zenei versenyek sorába emeli a Zeneakadémia idén először megrendezett Bartók Világversenyét – mondja Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

– Bartók Bélának elég csak kiejteni a nevét a világ bármely pontján, mindenféle magyarázat nélkül – még mindig így van, vagy inkább szeretnénk, ha így lenne?

– A felkért zsűritagok első szóra igent mondtak, élükön Salvatore Accardo hegedűművész-karmesterrel. Ez erős érv, akárcsak az, hogy a világ legnagyobb zenetudósai és Bartók-kutatói jöttek el a múlt heti zenetudományi szimpóziumra.

– Bartók művei azonnal felismerhetők, de kevéssé közérthetőek.

– Bartók a Kárpát-medence népdalkincsét szerette volna megismertetni a művein keresztül. Mi azokon a népdalokon nőttünk föl, amelyekből az ő muzsikája táplálkozik – számunkra Bartók zenéje olyan, mint a lélegzetvétel. Ezzel együtt beavató előadásokat szerveztünk minden forduló előtt, így a közönség is értő füllel hallgathatta és észrevehette a különbségeket a fiatal hegedűművészek interpretációi között.

– Miért döntöttek úgy, hogy többféle hangszercsoportra is kiírják a megmérettetést, kétévenkénti rotációban?

– Mert Bartók életműve éppúgy felöleli az előadó-művészet ágait, mint az alkotóművészetet vagy a tudományos világot. Mivel az életműben hangsúlyos szerepet kap a hegedű, először hegedűversenyt hirdettünk meg. Ezt követné két év múlva a zongora-, majd a kamarazene-, illetve a vonósnégyes kategória. Minden köztes esztendőben a fiatal zeneszerzőknek hirdetnénk versenyt, hogy a következő év hangszeres megmérettetésén résztvevőknek írjanak kötelező darabot Bartók szellemében.

– A folytatásra van garancia?

– Nem tudom. Biztos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása nélkül az első verseny sem jöhetett volna létre. Nagyon szeretnénk folytatni – a fenntartó és az állam bölcs döntésére hagyatkozunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.