Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

/ 2018.04.25., szerda 17:21 /
Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

A jubileumi évforduló keretében a Bay Zoltán kutatóprofesszor emlékkiállítása a mai nappal megnyílt a Csodák Palotája Tudósok Csarnokában. Az emlékkiállítás látogatói az elkövetkezendő egy évben megismerhetik a magyar és nemzetközi tudománytörténet meghatározó alakjának legjelentősebb találmányait, a nevéhez fűződő Hold-radar kísérletet, illetve kipróbálhatják a BayBoy-ra keresztelt hazai fejlesztésű robot képességeit is.

Pungor Ernő vegyészprofesszor nevéhez köthető a Bay Zoltán Kutatóközpont megalapítása. Az elmúlt 25 év során az intézet sokféle szervezeti formában szerteágazó szakmai tevékenységet végzett és magyarországi, sőt nemzetközi összehasonlításban is jelentős kutatási tapasztalatra, elismerésre tett szert. Az alapítás évétől kezdve a kutatóközpont egyik legfőbb küldetése, a fejlett technológiák és eljárások kutatása és széles körű ipari alkalmazásai, valamint mindezen értékek előállításához nélkülözhetetlen társadalmi, gazdasági és állami erőforrások megteremtése.

A Kutatóközpont a jubileumi évfordulót mind az alapító, mind a névadó szellemiségéhez méltón kívánja emlékezetessé tenni, így az idei évben ünnepi eseménysorozatot indított. Az évforduló keretében a Bay Zoltán Kutatóközpont emlékkiállítása a mai nappal megnyílt a Csodák Palotája Tudósok csarnokában.

Az emlékkiállítás látogatói az elkövetkezendő egy évben megismerhetik a magyar és nemzetközi tudománytörténet meghatározó alakjának legjelentősebb találmányait, a nevéhez fűződő Hold-radar kísérletet, illetve kipróbálhatják a BayBoy-ra keresztelt hazai fejlesztésű robot képességeit is, amely egy 3D nyomtatással készült, irányítható robot.„Bay Zoltán kutatóprofesszor neve összeforrt a magyar tudással, a legmagasabb szintű kutatói minőséggel. Európában az általa először sikeresen elvégzett Hold-radar kísérlet a magyar űrtevékenység kezdetének, illetve a csillagászat új ága, a radarcsillagászat megszületését is jelentette” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezető igazgatója.

A Csodák Palotája Tudósok csarnokában olyan híres kutatók alakjai elevenednek meg, akiknek tudományos munkássága alapjaiban megváltoztatták saját tudományterületüket. Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

„A Csodák Palotája hazánk első tudományos szórakoztatóközpontja, melynek fontos célja a tudomány csodáin keresztül megszerettetni a természettudományos pályákat. A Bay Zoltán emlékkiállítás méltó helyre került, mert a Tudósok csarnokát azért alakítottuk ki, hogy a felnövekvő generációnak Bay Zoltánhoz hasonló példaképeket mutassunk.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.