felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/varazslatos-tajak-es-sipalyak-also-ausztriaban-71438

http://felsooktatasi-rangsor.hu/kultura/varazslatos-tajak-es-sipalyak-also-ausztriaban-71438

Bayreuth felkötheti a gatyáját!

/ 2016.06.10., péntek 18:47 /

„Bayreuth pedig felkötheti a gatyáját!” – üzente félig tréfásan, félig komolyan a Wagner-szentélynek tíz évvel ezelőtt, a Budapesti Wagner-napok első Parsifal-előadása után Fischer Ádám. A karmester már a Művészetek Palotájának építése idején elhatározta, hogy az új hangversenyteremben bebizonyítja: itthon is lehet operát előadni, világszínvonalon, akár Wagnert is. Úgy tervezte, a Parsifallal indít, majd következik A nibelung gyűrűjének (röviden: a Ringnek) négy része, és már akkor lelkesen beszélt óriásokról, törpékről, bábokról és táncosokról – amire persze többen csak elnézően bólogattak, legyintgettek, esetleg magukban még mosolyogtak is. Nem nekik lett igazuk, mert igenis lettek óriások, törpék, még sárkány is. És megszületett egy nemzetközi hírű programsorozat, sőt, a „budapesti Wagner-játszás” fogalma is.

A walkür

Fotó: MUPA

Eddigi életemben eljuthattam néhány igazán nagy európai dalszínházba, és megnézhettem a német zseni, Richard Wagner több darabját is. Láttam a Lohengrint Drezdában, a Trisztán és Izoldát Münchenben, A nürnbergi mesterdalnokokat és a Parsifalt Bécsben, és nem maradt ki a már említett Bayreuth se: a Mester által tervezett és kifejezetten a négy műből álló Ring előadására építetett Festspiehausban megnézhettem a Tannhäusert, A bolygó hollandit, sőt az életmű csúcsát jelentő grandiózus tetralógia két darabját, A Rajna kincsét és a Siegfriedet is. Wagner mégsem került közel hozzám. Hiába vezényeltek a legnagyobb dirigensek és énekeltek a legünnepeltebb sztárok, nem váltam rajongóvá. A nibelung gyűrűje ritka nagy falatnak tűnt, pedig már gyerekként kedvencem volt ez a kusza családi szálakkal, nagyravágyó óriásokkal, zsarnok főistennel, sunyi törpékkel, kincset őrző sárkánnyal, félelem nélküli hőssel, és más, az ősgermán mondák alakjaival telített történet. A négy zenemű tizenöt órányi hossza viszont elrettentett, meg sem próbáltam végigülni, örültem, ha a négyből egy-két estét képes voltam „teljesíteni”.

A jég aztán a legvártalanabb helyen, Budapesten tört meg, a Wagner-napokkal, azzal a bizonyos 2006-os, félig szcenírozott, fantasztikus Parsifal-előadással. Fischer Ádám akkor magasra tette a lécet, és nem kevesebbet ígért, mint hogy 2008-ban az egész Ring-ciklus (azaz mind a négy opera) látható lesz Budapesten, ráadásul négy, egymást követő napon. Ez pedig még Bayreuthban sem szokás: ott hat nap alatt játsszák a művet, két estét pihentetve az énekeseket, a zenekart, és a közönséget is. Nagyot kellett hát ugrania a karmesternek, és a német rendező-látványtervezőnek, Hartmut Schörghofernek, de sikerült: már a 2007-es Rajna kincse és Walkür is szenzációs volt, egy év múlva, a Siegfrieddel és Az istenek alkonyával kiegészült négyes pedig végleg feltűzte a magyar fővárost a Wagnert játszó helyek térképére. És a Wagner-napok Ringje azóta is tarol: híre ment a nagyvilágban, a jegyeket szinte azonnal elkapkodják.

Siegfried

Fotó: MUPA

„Nem így képzeltem el. Ez valami egészen más, mint ahogyan én elgondoltam” – mondta állítólag tompa hangon, merev arccal, magába roskadva Wagner 1876 augusztusában, A nibelung gyűrűjének bayreuthi bemutatója után. Csalódott lett volna azok után, hogy húsz éven át dolgozott élete főműven? Elképzelhető. Nyughatatlan, elégedetlen természet volt, megszállottként, maximalistaként vetette magát a munkába. A hagyományos opera helyébe a zenedráma eszméjét állította, olyan módszert kidolgozva, amely egyszerre veszi igénybe a nézők érzékszerveit, pszichéjét és értelmét is. Gesamtkunstwerk, azaz összművészet ez, ahol a zene, a költészet és a látvány együttesen hat. És ezt a Ringben fejlesztette tökéletesre.

Hartmut Schörghofer bizonyára ismeri a wagneri instrukciókat, ám Budapesten inkább a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira koncentrált. Külsőleg egyszerű a díszlet: belülről fénylő, színét változtatni képes kristálydomb, rajta jókora plekszifal, ami a megvilágítástól és a funkciótól függően, hol tükör, hol átlátszó ablak, hol megnyíló ajtó, de leginkább kép, film, animáció vetítésére alkalmas ernyő. A koncertruhás énekeseket néha táncosokkal kettőzi meg, az óriások érkezését hatalmas bábfejek, öklök jelzik. A sárkánnyá illetve békává változás jelenetét árnyjáték segíti, máskor a pantomimet hívja segítségül. Dacára a rengeteg szellemes ötletnek, a rendezés nem öncélú, hagyja érvényesülni a zenét, miközben segíti a történet befogadását.

A Rajna kincse

Fotó: MUPA

Azt ugyan nem tudom, mit szólna a Mester a budapesti produkció láttán, de az biztos, hogy én napok óta várom azt az ismerős, gyomorszorító érzést, amikor az elsötétített koncertteremben felhangzik A Rajna kincsének mély, orgonaszerűen zúgó, kezdő akkordja, és elindul a négy estén át tartó varázslat. Már most tudom, hogy izgulni fogok a szerelmespárért, Siegmundért és Sieglindéért, hogy gyűlölöm és sajnálom a főistent, Wotant, aki legkedvesebb lányról, Brünnhildéről kénytelen lemondani. Várom a kincset őrző sárkány ébredését, kiborít Siegfried tudatlansága, de halálát aztán megkönnyezem, mint ahogy megrendít az istenek lakhelyének, a Walhallának elkerülhetetlen pusztulása is. Megnyugvást talán csak az adhat, hogy a mindent elöntő Rajna az új kezdet lehetőségét kínálja. És pontosan tudom azt is, hogy bár – fizikailag és érzelmileg is – rendkívül kimerült leszek a negyedik nap végére, a felzúgó taps után mégis arra gondolok majd, hogy jövőre sem szeretnék lemaradni erről a csodáról.

A Budapesti Wagner-napok programja:

A nibelung gyűrűje: A Rajna kincse (június 16.); A walkür (június 17.); Siegfried (június 18.); Az istenek alkonya (június 19.); Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A nürnbergi mesterdalnokok: június 24. és 26.; Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Az elmúlt évtizedből ezen a honlapon találhatók kritikák, leírások, képek és előadásrészletek.

Az istenek alkonya

Fotó: MUPA

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.