Bereményi mondatai kicsapták a biztosítékot Moszkvában

/ 2016.09.26., hétfő 19:43 /

Bereményi Géza hetvenedik születésnapján eltűnődtem már azon, mi mindent köszönhetünk neki; azt nem tudom, hogy az éppen harminc évvel ezelőtt bemutatott A nagy generáció címe az ő „találmánya”-e, vagy közösen ötlötte ki a forgatókönyvet vele együtt jegyző és a filmet rendező András Ferenccel, de tény, hogy a filmcímmel új fogalmat dobtak be a köztudatba. Pedig „Terike”, a Dialóg Stúdió titkárnője majdnem felülírta a szerzők akaratát, végül azonban nem járt sikerrel – íme a történet, amit Hegyi Ombódi Brigittának mesélt el a rendező, egy négy évvel ezelőtti hvg.hu-s interjúban:

A nagy generáció eleve szarkasztikus kifejezés. Kézzel írtuk Bereményivel a film forgatókönyvét, de a munka közben váratlanul el kellett utaznom az Egyesült Államokba. A Dialóg stúdió titkárnője elkezdte gépelni a forgatókönyvet, és mikor haza jöttem, elém tette a félig megírt könyvet - az volt a címe, hogy a Nagy nemzedék. Mondom, Terike itt valami hiba van, ez Nagy generáció.

Azt mondta, jaj, Feri olyan ronda ez a generáció, a nemzedék a szép. De, Terike az mást jelent: nagy nemzedék mondjuk az apám nemzedéke, akik ebben az évben lettek volna 100 évesek, ide tartozik Várkonyi Zoltán, Ottlik Géza, Örkény István és maga Kádár János is, ezt nevezhetjük nemzedéknek, de ez a mostani még nem bizonyította, hogy nemzedék. Remélem, hogy 40-50 év múlva kiderül róla, hogy az, de addig generáció.

Úgyhogy ezt majd eldönti az idő. Mindenesetre az, hogy nagy volt-e az a generáció, hihetetlen sok vita és évekig tartó, mesterségesen gerjesztett polémia tárgya volt. Hogy ez most jó, rossz, kicsi vagy nagy, majd eldönti az élet. Egy biztos, hogy fogalom lett, és úgy gondolom, ha fogalommá lett az jó, mert így mai napig a köztudatban maradhatott.

Terikénél tehát a film címe verte ki a biztosítékot, a szovjet külügyminisztériumnál viszont egy párbeszédrészlet. Ennek történetet a Heti Válaszban mesélte el András Ferenc, mikor – hetvenedik születésnapján – pályájáról faggattuk:

’86-ban - öt évvel a birodalom összeomlása előtt – a film moszkvai vetítését követően odalépett hozzám a szovjet külügyminisztérium magyarországi referense, és azt kérdezte: „Van egy mondat a filmjében: »Milyen jó az éghajlatotok, ezt az egyet nem tudták elvenni tőletek!« – ezt hogy értette?” Belekezdtem egy homályos magyarázatba, de leintett: „Lenne egy találós kérdésem: tudja maga, hol alszik a gorilla?” „A fán?” - próbálkoztam bizonytalanul. „Nem. A gorilla ott alszik, ahol akar. Na, viszontlátásra.”

A szovjet elvtársak bajszát birizgáló mondat viszont nem vágták el a siker útját; Chicagóban a forgatókönyv kapott Arany Plakettet, a ’87-es magyar játékfilmszemlén Cserhalmi György kapta meg a szakmai zsűri legjobb férfi alakításért járó díját és ugyanebben az évben Eperjes Károly – ugyanezért – a Magyar Filmkritikusok Díját. San Sebastianban a zsűri különdíját, Bergamóban a Bronz Rózsa-díjat, Strasbourgban pedig a nagydíjat vehették át az alkotók. Most pedig harminc éves lett a film, egy ideje már DVD-n is elérhető – nézzük újra, fogott-e rajta az idő!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.