Borivóknak való

/ 2007.07.05., csütörtök 13:55 /

Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapítója és frontembere Bor és lányka címmel szólólemezzel jelentkezik. A muzsikus régi klasszikusaink - Petőfi, Balassi, illetve Gárdonyi - bordalait zenésítette meg. A lemezt végighallgatni, Zalán Tibor szavaival, "nem lehet csak úgy", ajánlott hozzá egy pohár vagy inkább egy üveg bor.- Ugyan szólólemezről van szó, mégis szép számban vannak társai a lemezen.

- A Ghymes régi tagjai ők, hisz ha az ember zenészeket hív, a legkézenfekvőbb a saját környezete. Mindegyikük régi ismerősöm, barátom. Dolák-Salyt is már jó néhány éve ismerem, esetében arra gondoltam, hogy mivel ezek a dalok tulajdonképpen zseniálisan megírt tréfák is, meghívom, egy kicsit bolondozzon, énekeljen a lemezen.

- Az első önálló bemutatkozása az Alku volt 2004-ben.

- Azok reneszánsz hangulatú dalok. Olyan, nyomtatásban megjelent, a XIV-XVI. században írt szerelmes levelek ihlették, amelyeket nemesek írtak egymásnak - ők tudtak egyáltalán írni -, és nagyon felkeltették az érdeklődésemet. Sok barátom segített azon a lemezen is. Például Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter olvassák fel Teleki Mihály, Zrínyi Kata, Zrínyi Ilona, Amade László, Csokonai és mások leveleit.

- Azoknak ajánlotta, "akik még ma is időt tudnak szakítani a költészetre, a valódi értelemben vett zenére, szerelemre, barátokra, egy pohár nemes borra..." Ez akár a mostani lemez mottója is lehetne, csak ezúttal a hangsúly a szerelem helyett a borra került.

- Szeretem a bort. Az egész borkultúra mély nyomot hagyott bennem. Igaz, a többiek sem vetik meg ezt a nemes italt. Felmerülhet a kérdés, hogy ha a Ghymes majd minden tagja közreműködik a lemezen, akkor miért nem Ghymes-lemez lett? A Ghymes egy másik ügy, máshogy is szólal meg. A Bor és lányka bensőségesebb hangulatú, csendesebb világ, nem dübörög.

- Egy-egy versmegzenésítés mindegyik lemezükön felbukkan. Honnan a versek iránti szeretet?

- Ha versmegzenésítésről beszélünk, csak olyan művel érdemes foglalkozni, aminek eleve zenéje van, azokat érdemes énekelni, amik valóban versek, és nem csak szövegek.

- Miért van az, hogy ezek a "versmegzenésítések" - hívjuk őket az egyszerűség kedvéért így - a Ghymes esetében a legritkábban XX. századi alapanyagból merítenek?

- Ez nem tudatos. Ennél a lemeznél például Csokonai, Balassi és döntő többségében Petőfi szolgáltatta az alapot, nyilván mert ezek a versek tükrözik leginkább a lelkem állapotát. Tetszik bennük, hogy tréfásak, vidámak. Például ki más írna, mint éppen Csokonai szerelmes dalt a csikóbőrös kulacsához?

- Annak idején a Ghymes csak népzenét játszott, aztán jöttek a rockosabb hangszerelések, témák, manapság a világzene kategóriánál találjuk meg a polcokon a lemezeiket. Miért a váltás?

- Nem úgy van az, hogy az embernek egyszer csak megvilágosodik, és akkor a következő héttől hirtelen elkezd játszani valami másikfajta zenét. Mi megtanultuk a népzenét, sokat jártunk táncházba, hajnalokig, meg is untuk. Közben mindig volt az is, hogy ezeket a zenéket továbbgondoltuk. Bárki a zenetörténelemben így fordult a zenéhez, például Bach is, vagy Vivaldi, Kodály, Bartók is a saját környezete népzenéjéből merített ihlehet. Így alakult ki nálunk is, hogy játsszuk a saját zenénket. A világzene csak egy nagy kosár, amibe sok minden belekerül. A mi zenénk Ghymes-zene.

- Vannak visszajelzések a lemezről? Hogyan fogy?

- Néhány hete jelent meg, ezt még nem lehet tudni. De a koncertek során elég nagy érdeklődést tapasztalok. Sokan le is töltik persze a világhálóról. De majd kitalálnak valamit erre is a szakemberek.

- Van koncepció a harmadik szólólemezre is?

- Nagyon izgatnak Ezópus, La Fontaine vagy Heltai állatmeséi.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.