Brókernek áll a világ – tőzsdei visszaélések a mozivásznon

/ 2015.04.17., péntek 12:25 /
Brókernek áll a világ – tőzsdei visszaélések a mozivásznon

Úgy szaporodnak a tőzsdefilmek, ahogy a pénzügyi válságok. Ám miközben a brókerek dekadenciaindexe a hollywoodi alkotásokban az eget veri, a magas hozamért extrán kockáztatókat egy film sem kárhoztatja. Melyik stúdió is merné bírálni őket? Hiszen a mozikba a kisbefektetők váltanak jegyet. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Nem a legízlésesebb része a pénzügyi világnak, nagy autók, szőke hölgyek és rengeteg meglopott ügyfél jellemzi őket. De akármilyen nagyfiúkról van is szó, rendet kell tenni ebben a világban” – fogalmazott múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor a Quaestor-botránnyal kapcsolatban. A miniszterelnök szavai mögött sokan sejtenek filmélményeket, hiszen a mozi általában ezt a képet sugallja a tőzsdék munkásairól.

Rendteremtésben, vagyis igazságszolgáltatásban pedig Hollywood a legerősebb – legalábbis ami a felelőtlen brókerek megbüntetését illeti. Sőt, egyes felvetések szerint a filmipar nem csak utólag reagál a pénzpiaci mozgásokra, hanem még jósolni is képes a tőzsdei folyamatokat. (Igaz, mint az a Heti Válasz összeállításában is olvasható, londoni brókerek Twitter-posztjaiból nem az derül ki, hogy Hollywoodban többet tudnának a részvényárfolyamokról, mint a Wall Streeten.)

Bár már Michelangelo Antonioni 1962-es Napfogyatkozás című alkotásának is tőzsdeügynök volt a főszereplője, brókerfilmek rendszeresen a nyolcvanas évek végétől – a hullámzó tőzsdeindexhez hasonlóan – bukkannak fel a mozikban. Mi köti össze ezeket a sokszor macsó filmeket a börzetematikán kívül? Mi változott a brókerek filmes megítélésében az 1987-es Tőzsdecápák és a tavaly bemutatott Wall Street farkasa között? Mi az egyetlen tabu a gyakran szélsőségesen élvhajhász figurákat bemutató mozikban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a brókerfilmekről szóló összeállításunkban.

 

A cikket teljes terjedelmében megtalálja az április 16-i Heti Válaszban, amelyet elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolhat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.