Búcsú Réz Páltól

/ 2016.05.11., szerda 17:01 /

Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Réz Pál szerkesztő, műfordító, irodalomtörténész. A Holmi alapító főszerkesztőjét mára virradó éjszaka érte a halál.

Réz Pál 1930-ban született; Aradon, majd Nagyváradon gyerekeskedett. 1944-ben családjával együtt a váradi gettóba zárták, de sikerült átszökniük Romániába. Itt, a Târgu Jiu-i internálótáborban, majd rövid bukaresti tartózkodásuk alatt tanult meg kiválóan románul. A háború után rövid időre visszatértek Nagyváradra, majd Réz Pál – bátyját, Réz Ádámot követve – Budapestre szökött; a gimnáziumot már itt fejezte be. 1948-ban felvették az Eötvös Collegiumba, magyar-francia-román szakra, de alig egy évvel később, 1949 őszén – polgári származása és politikai, esztétikai megnyilatkozásai miatt – kizárták, pedig, ahogy ő mondta, „én akkor kommunistának hittem magam”. Az egyetemet esti tagozaton fejezte be, és sikerült elhelyezkednie a Szépirodalmi Kiadóban, ahol majd’ négy évtizeden át több száz kötetet szerkesztett: Déry Tibortól Galgóczi Erzsébetig, Vas Istvántól Illyés Gyuláig, Szabó Magdától Kemény Istvánig szinte mindenkivel munkakapcsolatban volt, de számos nagy klasszikus életművét is gondozta – a Kosztolányi-összkiadásról maga mondta: „ezt tekintem, kis túlzással, életem főművének”.

Fotó: Ajpek Orsi / Heti Válasz

Tagja volt az 1980-ban megjelent Bibó-emlékkönyv szerkesztőbizottságának, 1989-ben pedig alapító főszerkesztője a Holmi című folyóiratnak, amely – megvesztegethetetlenségével – mérce lett a magyar irodalomban, és amely nélkül lehetetlen megírni a rendszerváltás utáni huszonöt év irodalomtörténetét.

Mintegy félszáz művet fordított magyarra, elsősorban francia és román nyelvről, Saint-Simon herceg emlékirataitól Semprun A nagy utazásáig, Cioran aforizmáitól Călinescu A fekete komód című regényéig. Monográfiát írt Proustról, Szomoryról, Apollinaire-ről, Voltaire-ről, a ’90-es években pedig, Parti Nagy Lajos kérdéseire válaszolva, magnóra mondta hangos memoárját, amely – Bokáig pezsgőben címmel – tavaly könyv alakban is megjelent.

Munkáját 2000-ben Nemes Nagy Ágnes-díjjal, 2004-ben pedig Széchenyi-díjjal ismerték el; 2015-ben Budapest XIII. kerületének díszpolgára lett. A kerülethez való kötődéséről, itt élt mestereiről és barátairól mesélt 2012-es „sétakönyvünkben”, a Pest-budai séták című kötetben; a szerkesztett szöveg elé személyes hangvételű, ahogy ő mondta, „kicsit érzelmes” vallomást írt – ezzel az írással emlékezzünk rá:

„Talán kétszáz méterre sincs innen a Duna, nézem, ahogy lassan, de eltökélten igyekeznek a hullámai a deltához – a halálukhoz. A Margitszigetnek csak a csúcsát látom, a többit oda kell képzelnem, kissé odébb, már a túlparton, rózsaszínben fürdő házak sorfala, a távolban modernségükkel kérkednek a körszálló felső emeletei, mögöttük a derűs, szelíd budai dombok.

Kilépek az erkélyre. A remekül újjáépített, újjászületett hídon száguldó mentőautó szirénájának vijjogása a fülembe csap, aztán egyre beljebb, kegyetlen emléket idézve; a távolban felbőg egy hajókürt, a hajót persze nem látni, egy mese, egy opera közönsége vagyok; a Jászai-parkban, mióta nincs hinta, homokozó, szökőkút, nincsen gyerek sem, teljes a csend, de a Pozsonyi útról füttyszó száll fel, kamaszkorom népszerű slágerének dallamát fütyüli valaki, hozzádúdolom a szöveget: Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott…

Ötven éve lakom itt. Ha nem itt töltöttem volna ezeket az évtizedeket, vajon ugyanilyen ember volnék – ugyanez az ember?”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.