heti-valasz.hu/kultura/palinkas-jozsef-remelem-hazahivtam-egy-ket-uj-szent-gyorgyit-73818

http://heti-valasz.hu/kultura/palinkas-jozsef-remelem-hazahivtam-egy-ket-uj-szent-gyorgyit-73818

Caramel nagykoncerttel ünnepel és búcsúzik

Egy életút, egy karrier, egy koncert

/ 2015.10.06., kedd 18:50 /

A koncertek helyett kizárólag az alkotással és a családjával szeretne foglalkozni egy ideig.

Fotó: Szabó Balázs

Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a TV2 Megasztár című műsorának győzteseként robbant be a köztudatba. Tíz év elteltével sikere továbbra is töretlen, a  hazai zenei és közélet kiemelt és kedvelt szereplője. Rajongótábora folyamatosan nő, jelenleg a Facebookon 380 ezer követik, dalait 100 milliónál többször töltötték le YouTube-on és egyéb internetes felületeken.  Fonogram- és BRAVO-díjas, ötszörös platinalemezes, többszörös Mahasz Top 10-es szerző-előadó.

Tíz sikeres év után azonban most úgy döntött, hogy 2015. december 20-án jubileumi nagykoncertet ad a Papp László Budapest Sportaréna színpadán, majd egy időre alkotói szabadságra vonul. Ez idő alatt a koncertek helyett kizárólag az alkotással és a családjával szeretne foglalkozni. Tehát a decemberi koncert lesz jó ideig az utolsó alkalom, hogy az énekest színpadon lehet látni.

A koncertet Lévai Balázs rendezi és olyan vendégelőadók lépnek fel, mint Radics Gigi, vagy Diaz, de azt is elárulták, hogy egy nagy magyar ikon lesz a meglepetésvendég.  És ha mindez még nem lenne elég, akkor a jubileumi alkalmon két vadonatúj dalt is hallhatnak a rajongók. 

Az előadás Caramel személyes élettörténetét helyezi a hangsúlyt, a dalok segítségével meséli el kisebb-nagyobb csodákkal övezett pályafutását. Összesen 10 meghatározó esemény vagy élmény köré épül fel az est dramaturgiai íve. A koncert szervezői azt ígérik, hogy a dalok és a szövegek segítségével olyan részletességgel ismerjük meg Caramel élettörténetének fontosabb momentumait, ahogy eddig még soha.  

Caramel tavaly ilyenkor a Heti Válasznak adott nagyinterjújában beszélt először a hitéről, az előítéletekről, a romaságáról. Mint mondta:  az előítéletek problémája nem kizárólag a többségi társadalomé. Az énekes elmondta, hogy amikor tíz éve elindult a Megasztáron, először azt hitte: a romasága a garancia rá, hogy ne nyerhessen.

„Amikor mégis én lettem a győztes, alig hittem el. Nekem is le kellett vetkőznöm tehát az előítéleteimet. Rájuk cáfolt a valóság, az ország. Hálás vagyok érte. Előítéletek persze vannak az én cigányságommal, velem szemben is, de a mértéküket azzal tudom érzékeltetni, ami mondjuk a Facebook-oldalamon történik. Több mint 300 ezer követőm van, s ha van egy bejegyzésem alatt 200 komment, abból úgy 2-3 rasszista.”

Az énekes szerint nem elég, hogy rasszizmust emlegetünk, tenni is kell azért, hogy a cigányság önbecsülése megerősödhessen. „A lényeg, hogy ne azt mondjuk, jaj, de nehéz nekünk, romáknak, nem látjuk a holnapot, hanem nézzük meg, mi az, amiben tudunk segíteni. Szervezünk például egy hétvégét, amelyen több száz munkanélküli cigány ember hoz rendbe egy parkot, vagy egy lepukkant általános iskolát. Azt kell megmutatni, hogy nem csak kérünk, hanem adunk is. Felajánljuk, amink van. Mivel semmink sincs, csak a két kezünk, hát annak a munkáját.”

Molnár Ferenc Caramel a fiatalokat is próbálja megszólítani. „Cigánytelepen nőttem fel, mélyszegénységben. Szürreális álom volt, hogy rendőr, netán pszichológus legyek, pedig mindkettő megfordult a fejemben” – mesélte a keszthelyi Farkas Edit Szakiskola diákjainak. Az énekes a Heti Válasz riportjában a tanulás és a jó döntések fontosságáról is beszélt a gyerekeknek.

A koncert persze nemcsak múltba révedésről, emlékek felidézéséről szól majd, hanem a letisztult, zenecentrikus jövőt is előre kívánja vetítetni.

Caramel természetesen a pihenő után visszatér. 2016-ban új albummal készül, musicalt ír és az Ének Iskolájából megismert fiatal előadók pályáját egyengeti. Utóbbi fiatal előadók a decemberi nagykoncerten is részt vesznek majd. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.