Chanel-ruhában pózol a hortobágyi pásztorok közt a gyönyörű magyar modell – Elképesztő fotók

/ 2016.07.08., péntek 14:07 /

A Ludwig Múzeum több kiállítást is szentelt már a XX. századi divatfotózás olyan meghatározó alakjainak, mint Cecil Beaton, Helmut Newton vagy Martin Munkácsi – most megnyílt, legújabb tárlatukkal ezt a sort folytatják.

A svéd alkotópáros, a szekszárdi születésű Peter Farago és felesége, Ingela Klemetz Farago a Chanel divatházzal együttműködve 2010-től kezdve dolgozott a Northern Women in Chanel (Északi nők Chanelben), majd 2015-től a Women in Chanel (Nők Chanelben) című sorozatokon. A Chanel szabad hozzáférést biztosított a fotóművészeknek a Karl Lagerfeld által tervezett haute couture, valamint prêt-à-porter kollekciókhoz, sőt, az egészen a kezdeti időkből való ruhákhoz is, melynek köszönhetően a Farago-házaspár a legismertebb skandináv és balti, illetve cseh, magyar, lengyel és román szupermodellek közreműködésével készíthette el azt a két fotószériát, amelyet vándorkiállítás formájában mutatnak be a közönségnek. Ez a tárlat érkezett most Budapestre, a Ludwigba.

Peter Farago és Ingela Klemetz Farago kettősét a jelenkori divatfotózás legkreatívabb csapatai között tartják számon. Peter négyévesen kapta első fényképezőgépét; szenvedélyévé vált a fotózás, többek között az orosz Vogue számára készített címlapfotókat. Ingela a zeneiparban kezdte pályafutását, majd stylistként kezdett dolgozni. A művészpáros a legapróbb részletekig megtervezi képeit, a modell, az öltözék, a helyszín, és a világítás gondos megválasztásával. A tökéletes pillanat megragadására törekszenek, inspirációs forrásként pedig leginkább a természet és a közös alkotómunka szolgál nekik. A divatot önálló művészi formának, az önkifejezés sajátos eszközének tekintik, amely lehetőséget teremt számukra, hogy fotóikon megjelenítsék vízióikat, történeteiket. Kifinomult és költői, ragyogó és látványos képeik egyben a Chanel műtárgyszerű ruháinak szellemiségét is tükrözik.

Galéria a kiállításról

A 2015-16-os kelet-európai sorozatukban népművészeti motívumok és különleges helyszínek is szerepet kaptak, csakúgy, mint a leghíresebb magyar modellek: Palvin Barbara, Mihalik Enikő és a szédületes karriert befutó, szépséges Axente Vanessa. Vele a Forbes magazin tavaly decemberi száma közölt hosszabb interjút, amelyből kiderül, hogy a húszéves, nagylengyeli lány vagyona az egymilliárd forinthoz közelít – bevételeit és pénzügyeit édesapja intézi. Vanessa 14 évesen kezdett modellkedni: „Pont ez volt az az időszak, amikor a suliban mindenki csúfolt, a fiúk piszkálódtak… Vékony voltam, és magas, nagyon lapos, az a tipikus „nem kell hozzád röntgengép”, úgyhogy célpontként első osztályú, és akkor nagyon sokat segített a modellkedés. Kis visszavágás… hogy na!” Először Ázsiába küldték dolgozni: „14 évesen két és fél hónapra mentem ki Tokióba. Apa kijött velem egy hétre, előtte metrón sem ültem még. Nagy élmény volt, soha nem volt kérdés, belevágjunk-e.” Aztán 16 évesen Párizsban megkapta a Prada-kampányt, és Steven Meisel fotóssal kilenc hónapos exkluzív szerződést kötött: „Ha ő felkarol egy modellt, akkor utána mindenki meg fog őrülni azért a lányért. Nálam is ez adta a nagy lökést.” Azóta a legnagyobb divatcégekkal, világmárkákkal dolgozik, de úgy gondolja, körülbelül még három évig modellkedik, utána egyetemre vagy főiskolára szeretne menni.

Axente Vanessát most bárki megcsodálhatja a Ludwigban: a színes fényképek a tárlat fő helyeire kerültek, a kisebb, fekete-fehér képeken pedig a magyar pusztán látható a lány, természetesen Chanelben – gémeskúttal, subás pásztorral a háttérben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.