Chopinnel a szélviharban

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

Frédéric Chopin 201 művet írt zongorára. Közvetítésük olyan művészt kíván, aki nemcsak technikailag, hanem lelkileg is képes feldolgozni gazdagságukat. Bogányi Gergely zongoraművész rekordvállalkozásként az idén az ország 13 városában, 25 koncerten játssza el Chopin összes zongoraművét.

Édesapja ötletére Bogányi Gergely tíz esztendeje tudatosan készült az elképesztő vállalkozásra. Szerencsére akkor, tíz évvel fiatalabban még nem érezte döntése súlyát. Álmodni sem merte volna, mivel jár a hatalmas anyag elzongorázása, s talán bele sem kezd, ha előre látja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy most, az első néhány hangverseny után megingott volna elhatározásában. Ellenkezőleg: a koncertek csodálatos élményt jelentenek számára. Hiszen, meséli, amilyen sok energiát emészt fel egy-egy darabot úgy eljátszani, hogy az valóban eljusson a közönség tudatáig, és képes legyen közvetíteni valamit Chopinből, legalább annyi erőt lehet meríteni a lengyel komponista zenéjéből.

[Keret: 1] A huszonöt hangverseny során kilenc különböző koncertprogram hallható, ami azt jelenti, hogy a zongoraművész ugyanazt a műsort gyakran háromszor is előadja. Veszélyes dolog ez, hiszen a rutin gyakran az egyik legnagyobb ellensége a hiteles, őszinte muzsikálásnak. Bogányi Gergely is mindig kicsit máshogy próbálja meg tolmácsolni az egy-egy darabról kialakított gondolatait, a zeneszerző elképzeléseit, más-más oldalról építi fel a műveket. A koncertek alatt ebben nagy segítségére lehet a közönség, a zongora hangszíne, a terem hangulata. Az apró eltérések is hozzásegítik, hogy minden előadás valóban egyedi, megismételhetetlen élmény legyen. Bogányi Gergely szerint az a legcsodálatosabb, hogy hiába játszik egyes darabokat másfél évtizede, minden alkalommal új titkokat fedez fel bennük, illetve mélyebben éli át a régi tapasztalatokat, így a művek soha nem válnak unalmassá.

A szellemet, lelket és testet egyaránt próbára tevő hangversenysorozat mellett Bogányi Gergely gyakran lép fel más zeneszerzők műveivel, itthon és külföldön egyaránt. Ezek a "kitérők" azonban ahelyett, hogy megtörnék a Chopin-sorozat ívét, csak fokozzák az ahhoz szükséges koncentrációt, energiát. A zongoraművész úgy érzi magát, mintha egy hurrikán közepében lenne, ahol a szélvihar a lengyel zeneszerző mindent elsöprő muzsikája.

Akit ilyen mélyre magával ránt Chopin bűvköre, annak ilyenkor bizonyára a személyisége sem marad érintetlen. Bogányi Gergely úgy véli, ha személyisége nem is változik meg, az év végére olyan emberi tapasztalatokat és annyi érzelmi többletet merít majd Chopin muzsikájából, hogy lélekben biztosan gazdagabbá és érettebb művésszé válik. Ez az egyik magyarázat, amiért érdemes ezt a kimerítő-feltöltő sorozatot végigcsinálni. A másik az elhivatottság. Az elhivatott és a hivatásos zenész között nagy különbség van, mondja Bogányi Gergely. Az utóbbi előbb megszerzi a zenéléshez szükséges képességeket, később pedig ezek segítségével keresi a kenyerét. Ezzel szemben az elhivatott zenész ajándékba kapja a tehetséget. Az ő dolga csupán annyi, hogy továbbfejlessze ezt az adományt. Aki ismeri Bogányi Gergelyt, tudja, hogy ő valóban a zenében és a zenével él. A 201 Chopin-darabot is ezért játssza el: belső kényszerből. Úgy érzi, azt csinálja, amit kell, s a legjobb tudása szerint. Azért él, hogy zongorázhasson. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen embernek nem jut sok ideje más művészetekkel, netán a tudománnyal foglalkozni. Bogányi Gergely azonban talált valakit, akire ha csak teheti, időt szakít: Jáki Szaniszló tudománytörténész gondolatai óriási hatással vannak rá. Könyvei olyan élményt nyújtanak szellemének, mint a zene a lelkének. Szüksége is lesz az effajta táplálékokra, hiszen a magyarországi Chopin-esteket más országokban is szeretné bemutatni, miközben már tervezi a következő, hasonlóan rekordvállalkozásnak tekinthető koncertsorozatokat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.