Cilike, hol vagy?

/ 2009.05.13., szerda 18:40 /

Rögtön szögezzük le, a két kiváló névkutató egyetemi oktató alcímet is adott a Tinta Kiadó újabb remek kötetének: A leggyakoribb női és férfinevek.

A 2006-os lakossági adatokat tekintették irányadónak, s csak azzal a keresztnévvel foglalkoznak, amely feljutott a százas listára. A Cecília például nem futott be ekkora karriert. Tutsek Anna a múlt század elején oly népszerű sorozata, a Cilike-könyvek vagy Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének nagyhercegnője, Cecília, úgy látszik, már nem indítja meg a szíveket, he lye sebben a szülők fantáziáját, s a régen nagy tekintélyű falusi plébános urak sem mernek már a védőszentek szűzies életével, mártírhalálával érvelni. Nem is családi kupaktanács dönt, ahol szava lehet a nagyszülőknek, hanem az anya mondja meg, jó esetben párjával megtanácskozva, mi legyen az újszülött neve. Az unokát a legritkább esetben nevezik el a nagyapa, netán a dédanya után. (Még nem tartunk ott, mint egyes északi országokban, hogy három hónapos korban, amikor állítólag már ismerik a kicsi karakterét, kell a nevet véglegesíteni.)

Persze minden kornak megvan a maga divatja, más a név kisugárzása egy-egy korszakban. Az ötvenes években jobb családok messzire kerülték a Mátyást, a Tamarát, a Szonját, 2000 után sűrűn előveszik. Nem is értik az öregek viszolygását. Miközben szép lassan beszivárognak a tévésorozatok szereplői, nemzetközi sztárok, elindul egy másik folyamat: jönnek az ősi magyar nevek: Levente, Botond, Hunor, Csanád, Kenéz. A Dzsenifereket, Vanesszákat a Rékák és Csengék ellensúlyozzák.

Ízelítőül lássuk a 2006-os újszülöttek toplistáját: Bence, Máté, Levente, Dániel, Dávid, Ádám, Balázs, Tamás, Márk, Péter, illetve Anna, Réka, Viktória, Zsófia, Dorina, Boglárka, Petra, Eszter, Vivien, Laura.

A névválasztást persze mindig próbálták kordában tartani, de az anyakönyvezők a sokszor lehetetlen kérések előtt olykor kénytelenek meghajolni. Az óvatosabb hivatalnokok a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez fordulnak, ahol a 90-es évek elején évi 5-600 kérvényt bíráltak el. Ma már több mint tízezer utónévből válogathatnak a szülők, hála az engedékeny nyelvészeknek, akik csak ritkán - a Kiskegyed, a Csiperke vagy a Dakota esetében - mondanak nemet. Eperke, Berkenye vagy Turul nyugodtan lehet a kisded.A Keresztnevek enciklopédiája persze nemcsak rémüldözésre adhat okot, hanem tanít is. Az egyes névcikkekben ott van az eredet, a jelentés, a védőszent, ha van, a névnap (a Nyelvtudományi Intézet bőségesen ajánl). Megtudhatjuk, mennyire gyakori az elnevezés, illetve miként változott az idők során, hogyan becézték, becézik a név viselőit (az újabb, divatos neveknek egyre kevesebb becéző alakja van). Közlik a szerzők a rokonformákat (Barbara-Borbála, Varvara stb.), a női és férfi névpárokat, az idegen megfelelőket, a családnévként való feltűnést, megtudhatjuk, hogy milyen híres személyek viselték személy- vagy családnévként ezt az elnevezést, hol találkozunk vele a művészetben, a néphagyományban. Milyen szólások és csúfolódások kötődnek hozzá. Szóval okulhatunk, és százszor meggondolhatjuk, hogyan nevezzük el legféltettebb kincsünket.

Fercsik Erzsébet, Raátz Judit: Keresztnevek enciklopédiája KÖNYV TINTA KÖNYVKIADÓ, BUDAPEST, 2009. ÁRA: 4990 FT

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.