valasz.hu/kultura/most-nem-lehetett-vidnyanszkyzni-az-idei-poszt-5-legjobb-es-5-legrosszabb-elmenye-119173

http://valasz.hu/kultura/most-nem-lehetett-vidnyanszkyzni-az-idei-poszt-5-legjobb-es-5-legrosszabb-elmenye-119173

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

/ 2018.05.18., péntek 08:30 /
Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.

A szombathelyi születésű, 55 éves Fekete Péter a színház és a cirkusz világából érkezik a kulturális államtitkári posztra. Színházvezetőként nyolc évet töltött a békéscsabai teátrum élén, korábban – még Jordán Tamás idejében – dolgozott a budapesti Nemzeti Színházban, 2015 óta pedig a cirkuszművészetnek szenteli minden idejét, figyelmét és energiáját.

Fekete Pétert jól ismerő személyeket kérdeztünk meg arról, hogy látják: melyek az új államtitkár legjellemzőbb tulajdonságai, mik az erősségei, tud-e, illetve képes lesz-e majd érvényesülni új szerepében? Olvashatnak arról is, hogy milyen színházat teremtett Békéscsabán, hogy miniszteri biztosként hol és milyen feladatokat látott el eddig, illetve, hogy kik ajánlották őt az új tárcavezető, Kásler Miklós figyelmébe. Próbáltunk utánajárni annak is, hogy kinevezésével ki viszi tovább a magyar cirkuszművészet fellendítésének ügyét, illetve, hogy mely területek kaphatnak kiemelkedő figyelmet az előttünk álló kormányzati ciklus kultúrpolitikájában.

 

 

 

 

Az új kulturális államtitkárról, Fekete Péterről szóló cikkünk a május 17-i Heti Válaszban olvasható, amely elektronikusan a Digitalstandon is megvásárolható.

Lapunk megjelenése után szerkesztőségünk a következő levelet kapta:

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Megütközve olvastam a Heti Válasz folyóirat és a Valasz.hu hasábjain a V. Nagy Viktória tollából született,

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

című cikkben személyemet érintő hamis állítást, miszerint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a négy éves ciklus közben meneszteni akart volna kultúráért felelős államtitkári feladatkörömből.

A valóság ezzel szemben az, hogy Balog Zoltán mindvégig támogatta munkámat olyannyira, hogy egy alkalommal épp magam ajánlottam fel, hogy lemondok államtitkári megbízatásomról túlterheltségem miatt. Balog Zoltán nem fogadta el lemondásomat, ehelyett az általam képviselt kultúrpolitikai irányt megerősítve új helyettes államtitkári pozícióval támogatta meg munkámat. Ezért folytattam és talán ezért vittem végig elsőként a rendszerváltás óta a teljes négy éves ciklusban a kulturális államtitkári feladatkört kitűzött kultúrpokitikai céljaink megvalósításáért.

A négy évet lezárva úgy érzem, különösen sikeres időszakként jellemezhető a mai magyar kultúrpolitika, hiszen az elmúlt 120 esztendőben ilyen léptékű kulturális infrastruktúra-fejlesztés nem történt Magyarországon. Egy modern kori kulturális konjunktúra korszakát éljük, amikor a magyar kultúra felértékelődik. A mostani polgári kormányzat minden korábbinál nagyobb mértékben költ kultúrára. Ezt a tényt az Eustat tavalyi mérése is tükrözi, mely szerint Magyarország fordítja a legtöbbet GDP arányosan kulturális, egyházi és szabadidős tevékenységekre az Európai Unióban. Ez csak egy mutató azon adatok sokaságából, amelyek alátámasztják négyéves államtitkári tevékenységem eredményességét.

 

Dr. Hoppál Péter

országgyűlési képviselő,

leköszönő kulturális államtitkár

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.