valasz.hu/kultura/kortars-magyar-festo-aki-ismertebb-amerikaban-mint-idehaza-125517

http://valasz.hu/kultura/kortars-magyar-festo-aki-ismertebb-amerikaban-mint-idehaza-125517

Cseh Tamás élő öröksége

/ 2016.07.01., péntek 09:30 /

Jó kezekben van Cseh Tamás öröksége – erről győződhettek meg azok, akik részt vettek a Cseh Tamás Archívum múlt szombati nyílt napján. Kalap, köpeny, koncert.

A Cseh Tamás Archívum Úri utcai termei időről-időre megnyílnak a látogatók előtt, akik nem csupán a megőrzött tárgyakkal, dokumentumokkal, hanganyagokkal találkozhatnak, de megtapasztalhatják azt a szeretetteljes gondoskodást is, amellyel az archívum munkatársai a hagyatékot kezelik.

A Cseh Tamás Archívum közel másfél évtizede működik. A gyűjtemény gondozását még Cseh Tamás kezdte meg Hanák Gábor történésszel, az archívum jelenlegi igazgatójával, amikor a Századunk című sorozatot készítették. A munka digitalizálással indult, a koncertekről ugyanis számos érdekes kép- és hanganyag maradt fenn. A mai napig fantasztikus rejtőzködő felvételek kerülnek elő, közönségszervezőktől, vidéki kultúrházakból. A hagyaték feldolgozása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indult az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Magyar Nemzeti levéltár önálló részlegeként, amelynek további működtetése 2015. december 1-vel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-hez (MANK) került.

A cél az, hogy az archívum anyagai korszerű, interdiszciplináris gyűjteményként legyenek elérhetők a nyilvánosság számára. Ennek érdekében időről-időre nyílt napokat szerveznek, ahol az érdeklődők megnézhetik az archívum gondozásában lévő kincseket, Cseh Tamás íróasztalát és személyes tárgyait, fényképeit, a gitárját, bakonyi indiánsátrát, a kalapot és a köpenyt, amelyben a Tarpay grófnét énekelte Maár Gyula Déryné hol van? című filmjében, az alkotótársak pedig koncerten idézik fel a korszakot, a közös munkát.

A múlt szombati nyílt nap alkalmával Másik János, a Levél nővéremnek-lemezek szerzőtársa, valamint Takano Kaori, Szőke Szabolcs és Szalai Péter  muzsikált, ám előtte még egy filmet is megtekinthettek az érdeklődők ismert és korábban még soha nem látott Cseh Tamás-felvételekkel, koncertetekkel, Jancsó-filmrészletekkel, önálló estekkel, illetve az alkotás folyamatát megörökítő hanganyagokkal. (Cseh Tamás az utókor szerencséjére nem ismerte a kottát, ezért mindent felvett.)

Különösen érdekes volt egy beszélgetés 2008-ból, amit az Ördögkatlan Fesztiválon folytatott Háy Jánossal és Bérczes Lászlóval, és ahol azt fejtegette, hogy a nemzedékét miért nem lehet nagy generációnak nevezni, illetve az a néhány mondat, amit Jancsó Miklós és Törőcsik Mari mondott. Törőcsik az elragadtatottság és a szeretet hangján szólt róla, Jancsó pedig elmesélte, hogy a kedvéért mindig eljátszotta a Lee van Cleef című nótát: „Hátat a falnak és megdögleni! Lee van Cleef tudta ezt remekül…”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.