valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

http://valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

Cseh Tamás élő öröksége

/ 2016.07.01., péntek 09:30 /

Jó kezekben van Cseh Tamás öröksége – erről győződhettek meg azok, akik részt vettek a Cseh Tamás Archívum múlt szombati nyílt napján. Kalap, köpeny, koncert.

A Cseh Tamás Archívum Úri utcai termei időről-időre megnyílnak a látogatók előtt, akik nem csupán a megőrzött tárgyakkal, dokumentumokkal, hanganyagokkal találkozhatnak, de megtapasztalhatják azt a szeretetteljes gondoskodást is, amellyel az archívum munkatársai a hagyatékot kezelik.

A Cseh Tamás Archívum közel másfél évtizede működik. A gyűjtemény gondozását még Cseh Tamás kezdte meg Hanák Gábor történésszel, az archívum jelenlegi igazgatójával, amikor a Századunk című sorozatot készítették. A munka digitalizálással indult, a koncertekről ugyanis számos érdekes kép- és hanganyag maradt fenn. A mai napig fantasztikus rejtőzködő felvételek kerülnek elő, közönségszervezőktől, vidéki kultúrházakból. A hagyaték feldolgozása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indult az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Magyar Nemzeti levéltár önálló részlegeként, amelynek további működtetése 2015. december 1-vel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-hez (MANK) került.

A cél az, hogy az archívum anyagai korszerű, interdiszciplináris gyűjteményként legyenek elérhetők a nyilvánosság számára. Ennek érdekében időről-időre nyílt napokat szerveznek, ahol az érdeklődők megnézhetik az archívum gondozásában lévő kincseket, Cseh Tamás íróasztalát és személyes tárgyait, fényképeit, a gitárját, bakonyi indiánsátrát, a kalapot és a köpenyt, amelyben a Tarpay grófnét énekelte Maár Gyula Déryné hol van? című filmjében, az alkotótársak pedig koncerten idézik fel a korszakot, a közös munkát.

A múlt szombati nyílt nap alkalmával Másik János, a Levél nővéremnek-lemezek szerzőtársa, valamint Takano Kaori, Szőke Szabolcs és Szalai Péter  muzsikált, ám előtte még egy filmet is megtekinthettek az érdeklődők ismert és korábban még soha nem látott Cseh Tamás-felvételekkel, koncertetekkel, Jancsó-filmrészletekkel, önálló estekkel, illetve az alkotás folyamatát megörökítő hanganyagokkal. (Cseh Tamás az utókor szerencséjére nem ismerte a kottát, ezért mindent felvett.)

Különösen érdekes volt egy beszélgetés 2008-ból, amit az Ördögkatlan Fesztiválon folytatott Háy Jánossal és Bérczes Lászlóval, és ahol azt fejtegette, hogy a nemzedékét miért nem lehet nagy generációnak nevezni, illetve az a néhány mondat, amit Jancsó Miklós és Törőcsik Mari mondott. Törőcsik az elragadtatottság és a szeretet hangján szólt róla, Jancsó pedig elmesélte, hogy a kedvéért mindig eljátszotta a Lee van Cleef című nótát: „Hátat a falnak és megdögleni! Lee van Cleef tudta ezt remekül…”

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.