valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

http://valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

Cseh Tamás születésnapjára

/ 2017.01.17., kedd 15:30 /

A Cseh Tamás Archívum a dalszerző-énekes születésnapján, január 22-én élő koncertekkel és régi fellépések emlékképeivel várja vendégeit a Budai Várban.

 

Lassan nyolc éve, hogy nincs köztünk, de nincs mit tenni, Cseh Tamás dalai megunhatatlanok, feldolgozva is, főleg ha olyan kiváló zenésztársak adják elő őket, mint Novák János, Márta István vagy a Balaton zenekar. Január 22., Cseh Tamás születésnapja 1989 óta a Magyar Kultúra Napja is, az eseményeihez a nevét viselő archívum egykori  zenésztársainak koncertjeivel csatlakozik. Novák János, Márta István, Kecskeméti Gábor, Bornai Szilveszter – legtöbbjük 1973 óta együtt zenélt Cseh Tamással a legendás 25. Színházban, a Katona József Színházban és szerte a Kárpát-medencében – autentikusan idézhetik fel a Cseh–Bereményi dalokat. Balaton pedig (Víg Mihály, Dudás Zsombor, Horváth Gábor és Keszei Krisztián) az est második felében klasszikus és kuriózumnak számító dalokat ad elő, a zenekar sajátos hangzásának megfelelően. Az est filmvetítéssel kezdődik – nem is sejtenénk, micsoda kincsek vannak az archívum birtokában, és hogy milyen szenzációs összeállításokat készítenek a felvételekből. Érdemes megnézni.

A program:

16:00 „Keresztül kasul az életen” – filmvetítés

18:00  Ad Libitum koncert – Novák János, Márta István, Kecskeméti Gábor, Bornai Szilveszter

20:30 Balaton Zenekar koncert – Víg Mihály, Dudás Zsombor, Horváth Gábor, Keszei Krisztián

Cím: Cseh Tamás Archívum, Úri utca 54-56. a Budai Várban. A büféről hagyományosan a Gólya Presszó gondoskodik.

További információk és exkluzív felvételek itt

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.