Csillagvizsgáló

/ 2010.10.23., szombat 12:40 /
Csillagvizsgáló

Nyár végén filmforgatásra hazánkba érkezett az Angelina Jolie-Brad Pitt hollywoodi sztárpáros. Jelenlétük nem csak a bulvár világát villanyozta fel. Vajon miért esett a választásuk éppen Magyarországra, s kivel állunk versenyben az amerikai stábok idecsalogatásában?

Ha a sztárvilágban elfoglalt helyet nézzük, a Jolie-Pitt kapcsolatban minden bizonnyal a démoni asszony viseli a nadrágot. Az amerikai Forbes magazin éves ranglistáján ugyanis Angelina Jolie 2009-ben az év legbefolyásosabb híressége volt, míg Brad Pitt csak a 9. helyen szerénykedett. (Igaz, az idei lajstromban visszaestek a 18. és a 30. pozícióba.)

Bár Jolie 2000-ben az Észvesztők mellékszereplőjeként elnyerte az Oscar-díjat, a most rendezőként hazánkba látogató színésznő azzal vívta ki az elsőséget, hogy mérsékelt szakmai sikerei ellenére - 2002 és 2005 között négyszer jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málna-díjra - megjelenésével és nagycsaládos hétköznapjaival folyamatos érdeklődést vált ki a bulvárvilágban. Ráadásul népszerűségét nemcsak anyagilag kamatoztatja (2009-ben 27 millió dollárt keresett), hanem szintén hírértékkel bíró adakozó kampányokat is szervez.

Bosnyák Rómeó és Júlia

Kambodzsában 2003 óta új időszámítást írnak. Ekkor forgatta ugyanis Angelina Jolie Tomb Raider című kasszasikerét. Az UNESCO jószolgálati nagyköveteként Jolie figyelmét nem kerülték el a sanyarú közállapotok, s örökbe fogadott egy helyi árvát is. Kambodzsa idegenforgalma az ötszörösére növekedett, Jolie pedig elkezdte gyermekei számát gyarapítani.

Az adoptációk sora a válságövezetekből jól mutatja: Jolie-nál közszereplés és magánélet elválaszthatatlan. "Ez teszi őt ideális bulvárszereplővé - magyarázza a névtelenségbe burkolózó, bulvárlapnál dolgozó magyar újságíró. - Négy-öt stáb érkezett a sztárpárral Magyarországra, akik a nap 24 órájában követik őket. Mi is ráállítottunk egy fotóst és egy újságírót a témára" - azt azonban még a rovatvezető sem tudja, beosztottjai milyen beépített forrásokból szerzik értesüléseiket például egy-egy magángép landolásának helyéről és idejéről.

Mindenesetre a fél évre Budapesten - pontosabban egy havi 3 millió forintért bérelt budai villában - hazánkban berendezkedő sztárcsalád ad munkát a bulvárnak: a pletykalapok beszámolnak arról, milyen típusú motoron kerülgeti Brad Pitt a kátyúkat a pesti flaszteren, vagy hogy mit esznek a celebcsemeték a máriaremetei francia iskolában.

Jolie kapcsolata a sajtóval baráti: bár nem működik együtt, nem is pereskedik. A kölcsönös érdekeket felismerve például nem áll ellen egy családias lesifotózásnak. Az összhang azonban az ő esetében sem mindig tökéletes: a katasztrófaturista színésznő a háború sújtotta Boszniában járva határozta el, hogy filmrendezésbe kezd, de bosnyák Rómeó és Júlia történetéért a helyiek a legkevésbé sem rajongtak.

Egyértelmű, ki hordja a nadrágot a kapcsolatban

A stáb nem kapott engedélyt a forgatásra: a hatóság szerint a film témája - egy megerőszakolt bosnyák nő és szerb erőszaktevője közt kibontakozó szerelem - sérti az áldozatok emlékét. A háború idején megerőszakolt több ezer nő vallomásai közt ugyanis egyetlenegy sem akadt, amely az áldozat és a tettes közti szerelemről szólt volna. "Nem hagyjuk, hogy meghamisítsák a szenvedésünket" - mondta Bakira Hasecic, az áldozatok szövetségének vezetője. A filmhez tehát más kelet-európai forgatási helyszínt kellett keresni.

A Prága-Budapest-tengely

A közép-európai filmiparban Prága és Budapest van versenyben a külföldi nagy produkciók lekötéséért. A hasonló filmgyári infrastruktúrával és azonos mértékű, 20-25 százalékos adó-visszatérítési kedvezménnyel kecsegtető fővárosok között két különbség van. Prága deklaráltan filmbarát város: nem kérnek pénzt az önkormányzatok, ha egy forgatás akár napokig megbénítja a forgalmat. Budapesten viszont közterület-bérlési díjat kell fizetni, amit Király István gyártásvezető (A fény ösvényei, Taxidermia) segít megbecsülni.

A legdrágább a Belváros, ahol 150 négyzetméterig 1120, míg e felett 3300 forintba kerül egy négyzetméter naponta. Terézváros 1330, de pár lépéssel arrébb, Erzsébetváros már csak 650 forintért méri köztereit. (Aligha véletlen, hogy egy rövid külső felvételhez Jolie-ék is a VII. kerületi Rózsák terét választották.) A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő területek 900 forintos napidíja félrevezető, mert a filmérzékenyebbnek mondható kiemelt övezetekben (Szent István park, Városliget) az ár felkúszik 1900 forintra.

A Prága és Budapest közötti különbség azonban nemcsak anyagi jellegű, hiszen abban több, általunk megkérdezett producer is egyetért, hogy az ingyenes prágai köztereket a csehek más költségek behajtásával bőven kompenzálják. A magyar filmesek szerint a budapesti adminisztráció nehézkessége, a hosszadalmas engedélyeztetési eljárás a legfőbb akadály, hiába állnak rendelkezésre ma már hollywoodi színvonalú filmstúdiók, például Rákospalotán, ahol Angelina Jolie filmje is készül.

Angelina a Rózsák terén


Titkos szolgáltatások

Jolie filmjének budapesti stáblistáján számos magyar szakemberre akadunk. A kameratechnikusok, kaszkadőrök, díszletesek közül azonban egy sem hajlandó munkájáról beszélni, mindannyian pánikszerűen hárították el érdeklődésünket titoktartási szerződésükre hivatkozva. Pedig az ő szerepük kulcskérdés Prága és Budapest rivalizálásában. Gulyás Kiss Zoltán szerint is a képzett szakembergárda miatt választják az amerikai produkciók hazánkat forgatási helyszínül. A Magyar Kaszkadőr Szövetség elnöke rámutat: az árak nem emelkednek, ha külföldi stáb fizeti a magyar szakembereket, hiszen például "egy harmincméteres zuhanás vagy egy motoros ugrás mindkét esetben ugyanannyira kockázatos".

A kaszkadőrök díjazása egyébként két részből áll: egy napi alapdíjból és akciókategóriás felárból, utóbbi a veszélyesség fokától függ. "Egy lépcsőn legurulásnak nincs általános tarifája, a munka díjszabása az előzetes tárgyalásokon alakul ki. Ha a lépcső fából van, olcsóbb, mint ha acélból lenne. Ha a produkció nem tudja vállalni, hogy az acéllépcső élét polifoammal vonják be, az megint csak emeli az árat.

A magyar és a nemzetközi stábok között a legnagyobb különbség a háttérbiztosítás kifinomultságában van" - mondja Gulyás. Éppen ezért a magyar szakemberek - az amerikai szemmel szerénynek mondható bérezés ellenére is - szívesen vállalnak munkát külföldi produkciókban. Tapasztalataikra számítanak is a hollywoodi filmesek, hiszen így mégis csak a magyarok üthetik meg a bokájukat.NEKEM A BALATON A RIVIÉRA

Angelina Jolie a turai kastélyban rendezte be balkáni kúriáját a boszniai szerelmi történethez, Budapest pedig az 1840-es évek amerikai városát, Baltimore-t játssza - a Hollywood Reporter szerint október 25-től - A holló című thrillerben, melyben John Cusack alakítja majd az író Edgar Allan Poe-t. Az egykori vasfüggöny mögé vezeti nézőit a svéd Tomas Alfredson, aki John le Carré hidegháborús kémregényét, az Árulást dolgozza fel, s a produkció hazánkba is ellátogat az ősz folyamán a főszereplő Gary Oldmannel.

 

"Sopron volt a legbécsibb helyszín Agnieszka Holland Beethoven árnyékában című filmjében" - utal Váradi Gábor arra, hogy az osztrák fővárosban játszódó történet egy képkockája sem forgott eredeti helyszínen 2006-ban. Az Eurofilm producere többször vett részt a kaliforniai Santa Monica-i éves Location Trade Show-n, idén pedig a berlini Collegium Hungaricum hasonló rendezvényén, ahol a hazai szakemberek magyarországi helyszínek mellett érvelnek a nemzetközi filmmogulok előtt. "Amíg az egységes prágai szabályozással szemben Budapesten a kerületenként eltérő árak bonyolulttá teszik a közterületbérlést, addig az olcsóbb, vidéki helyszínek vonzzák inkább a külföldi produkciókat" - teszi hozzá Váradi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.