Cziffra-mozgalom indult

/ 2017.09.27., szerda 17:40 /

A Cziffra Fesztivál népszerűsége igazolja a kezdeményezés életképességét. A rendezvény jóval több nosztalgikus emlékőrzésnél, hiszen valóságos mozgalom nőtt ki belőle. Éppolyan innovatív és eleven, mint névadójának virtuóz, improvizatív zongorajátéka.

Immár harmadjára ad helyet a Cziffra Fesztiválnak a MOM Kulturális Központ február 19-27. között, tehát „nagyon úgy tűnik, hogy ez egy sikeres vállalkozás. Pedig nehéz előre megjósolni, hogy mitől lesz egy kezdeményezés sikeres, vagy marad csak tiszteletre méltó vállalkozás” – mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Pokorny Zoltán polgármester. A két és fél évvel ezelőtt útjára indított rendezvény jóval több, mint névadójának emléket állító nosztalgikus eseménysorozat, hiszen valóságos Cziffra-mozgalom kapott szárnyra az elmúlt években: aki pedig ehhez csatlakozik, jellemzően jóval többet tesz hozzá az elvárhatónál.

Balázs János, Darko Brlek és Masin Gwendolyn

„Rendkívül büszke vagyok arra, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült elérnem azt a célomat, hogy Cziffra György neve legyen legalább olyan ismert idehaza, mint külföldön” – mondta a fesztivál ötletgazdája és motorja, Balázs János zongoraművész, hozzátéve, hogy a fesztivál népszerűsége, és a Cziffra György emléke körül kialakult mozgalom a legjobb ösztönző arra, hogy folytassa a szervezőmunkát. 2021-re, a névadó zongoravirtuóz születésének centenáriumára a tervek szerint a fesztivál hazánk első, világkörüli utazó-fesztiváljává növi ki magát.

A Cziffra Fesztivál kétségtelenül az egyik legdinamikusabban fejlődő zenei rendezvény, hiszen 2018-ban a MÜPA is a helyszínek sorát gazdagítja. A kiegészítő programok már adventben elkezdődnek, november 5.-én, Cziffra György születésnapján, amit a MOM Kult-ban ünnepelnek.

A klasszikus koncertek mellett az idén is lesz improvizatív és jazz-est, hiszen Cziffra György mindezen műfajoknak a kiválósága volt, emellett bemutatkozási lehetőséget kapnak az ifjú tehetségek is, hiszen Cziffra György életében kiemelt helyen szerepelt a fiatalok támogatása. Novembertől lehet jelentkezni a Cziffra kód elnevezésű, középiskolásokat megszólító vetélkedőre is.

Idén is lesz ZongOpera koncert, Balázs János ezúttal Miklósa Erika partnere. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekara Darko Brlek (klarinét) és Masin Gwendolyn (hegedű) művészekkel koncertezik. A MÜPA-ban Arcadi Volodos zongoraművész ad hangversenyt, aki egyébként is előszeretettel játszik Cziffra átiratokat, Bősze Ádám pedig Cziffra-after címmel állít össze stand up előadást. A Zeneakadémián Pierre-Laurent Aimard zongoraművész ad koncertet, az improvizávió jegyében pedig Balázs János, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla lép fel együtt. A Báresten, amellyel Cziffra egyik ikonikus korszaka előtt tisztelegnek, ezúttal a Hot Jazz Band muzsikál Sárközy Lajossal.

És mivel Sztravinszkij óta tudjuk, hogy senki sem mondhatja el magáról, hogy halhatatlanná lett, amíg nem neveznek el róla egy ételt, a rendezvényhez kapcsolódóan a Szamos cukrászda megalkotta a La Campanella szeletet a tavaly létrehozott sütemény, a zongorabillentyűt formázó, puncsos ízesítésű Cziffra-szelet mellé. A Kossuth-téri Szamos Caféban ezen túl Kürthy Hanna, egykori Cziffra-ösztöndíjas képzőművész munkáiból nyílik kiállítás. Szamos Gabriellát egyébként annyira megérintette Cziffra György önéletírása, az Ágyúk és virágok, hogy eddig hetvenkét antikvár példányt vásárolt fel és adott tovább azzal: aki olvasta, adja tovább – mert ezt mindenkinek el kell olvasnia.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.