De mit adtak a magyarok a portugáloknak? Többet, mint hinné

/ 2018.03.09., péntek 08:10 /
De mit adtak a magyarok a portugáloknak? Többet, mint hinné

Portugália divatos lett a magyarok körében, de kevesen tudják, milyen sokat is adtunk e távoli nemzet kultúrájának. A csütörtöki Heti Válaszban olvasható helyszíni riportunkból kiderül: népzenénk kevesebb helyen hullott termékenyebb talajra, mint itt, híres festőnőjüket pedig magyar férfi ihlette meg.

Kivételezett helyzetben érezhette magát a maroknyi magyar hallgató a tízezer lelkes portugál kisváros, Serpa koncerttermében, amikor Cátia Moreso elénekelte A gyirmóti magas torony című népdalt. A helyiekkel ellentétben nemcsak az énekesnő mezzoszopránjában gyönyörködhettek, hanem a babáját temetői csipkebokorban sirató szerető történetébe is beleborzonghattak. Bár Moreso izgult a próbák alatt, hogy a magyar fül számára is érthetően tudja-e visszaadni a szöveget, végül némi akcentussal ugyan, de megbirkózott a feladattal.

A dalt kilenc másikkal együtt a XX. század legnagyobb portugál zeneszerzője, Fernando Lopes-Graça dolgozta fel dalciklussá, melynek előadása után a Zeneakadémia három növendéke adott ízelítőt a magyar népzenéből a Terras sem Sombra nevű kulturális fesztiválon, ahol a Heti Válasz is jelen volt. Ha már ott jártunk, annak is nyomába eredetünk, milyen szerepet játszott a magyar befolyás a helyi zenekultúra fejlődésében, és miért viseli egy itthon kevéssé ismert magyar festő, Szenes Árpád nevét az egyik legjelentősebb portugál képzőművész lisszaboni múzeuma.

 

 

 

 

További magyar–portugál párhuzamok a március 8-i Heti Válsazban, mely a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.