valasz.hu/kultura/a-konzervativizmus-ertekrend-nem-parthuseg-128907

http://valasz.hu/kultura/a-konzervativizmus-ertekrend-nem-parthuseg-128907

De mit adtak a magyarok a portugáloknak? Többet, mint hinné

/ 2018.03.09., péntek 08:10 /
De mit adtak a magyarok a portugáloknak? Többet, mint hinné

Portugália divatos lett a magyarok körében, de kevesen tudják, milyen sokat is adtunk e távoli nemzet kultúrájának. A csütörtöki Heti Válaszban olvasható helyszíni riportunkból kiderül: népzenénk kevesebb helyen hullott termékenyebb talajra, mint itt, híres festőnőjüket pedig magyar férfi ihlette meg.

Kivételezett helyzetben érezhette magát a maroknyi magyar hallgató a tízezer lelkes portugál kisváros, Serpa koncerttermében, amikor Cátia Moreso elénekelte A gyirmóti magas torony című népdalt. A helyiekkel ellentétben nemcsak az énekesnő mezzoszopránjában gyönyörködhettek, hanem a babáját temetői csipkebokorban sirató szerető történetébe is beleborzonghattak. Bár Moreso izgult a próbák alatt, hogy a magyar fül számára is érthetően tudja-e visszaadni a szöveget, végül némi akcentussal ugyan, de megbirkózott a feladattal.

A dalt kilenc másikkal együtt a XX. század legnagyobb portugál zeneszerzője, Fernando Lopes-Graça dolgozta fel dalciklussá, melynek előadása után a Zeneakadémia három növendéke adott ízelítőt a magyar népzenéből a Terras sem Sombra nevű kulturális fesztiválon, ahol a Heti Válasz is jelen volt. Ha már ott jártunk, annak is nyomába eredetünk, milyen szerepet játszott a magyar befolyás a helyi zenekultúra fejlődésében, és miért viseli egy itthon kevéssé ismert magyar festő, Szenes Árpád nevét az egyik legjelentősebb portugál képzőművész lisszaboni múzeuma.

 

 

 

 

További magyar–portugál párhuzamok a március 8-i Heti Válsazban, mely a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.