valasz.hu/kultura/nature-a-hatalmat-nem-merik-kritizalni-de-a-tudomanypolitikaval-elegedettek-a-magyar-kutatok-126491

http://valasz.hu/kultura/nature-a-hatalmat-nem-merik-kritizalni-de-a-tudomanypolitikaval-elegedettek-a-magyar-kutatok-126491

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

/ 2018.03.22., csütörtök 12:55 /
Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

„A nemzet gondolkozása meg van zavarodva. Senki se tudja, hogy a pogány török uralmától féljen-e jobban vagy pedig a keresztény német uralmától” – nem kell sokáig keresni Gárdonyi Géza regényében azokat a mondatokat, amelyek alkalmasak az áthallásokra. Vidnyánszky Attila nemzetis rendezésének talán éppen az volt a legnagyobb kísértése, hogy kiszolgáltatja az Egri csillagokat az aktuálpolitikának, és az 1552-es csata magyar várvédőit úgy láttatja, mint a német–brüsszeli Willkommenskultur és a muszlim migránsok közé préselődött keresztény végvár egyedül igaz hitű hőseit. Ugyanakkor megkerülni sem nagyon lehet a regény kora és a jelen összehasonlítását, hiszen a néző mégiscsak arra kíváncsi, mit jelent számára ma az Egri csillagok.

És ebben, valamint az előadás látványvilágában mindenképpen eredeti Vidnyánszky rendezése. Ő ugyanis spirituális győzelemként ábrázolja az egri hősök diadalát, az ostromjelenet pedig van annyira hatásos színházi körülmények között, mint Várkonyi Zoltán ötven évvel ezelőtt készült filmjében. Úgy látszik, minderre igény is van. A márciusi jegyek elfogytak, a darabot áprilisban nem játsszák a Nemzetiben zajló Madách Nemzetközi Színházi Találkozó miatt, talán májusban…

 

 

 

 A Nemzeti Egri csillagok előadásáról mindent megtudhat a Heti Válasz március 22-i számában található cikkünkből. A lapszámot elektronikus formában megvásárolhatja a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.