valasz.hu/kultura/lackfi-janos-gyonyoru-verset-irt-a-hajlektalan-jezus-szobranak-budapesti-szentelesere-123415

http://valasz.hu/kultura/lackfi-janos-gyonyoru-verset-irt-a-hajlektalan-jezus-szobranak-budapesti-szentelesere-123415

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

/ 2018.03.22., csütörtök 12:55 /
Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

„A nemzet gondolkozása meg van zavarodva. Senki se tudja, hogy a pogány török uralmától féljen-e jobban vagy pedig a keresztény német uralmától” – nem kell sokáig keresni Gárdonyi Géza regényében azokat a mondatokat, amelyek alkalmasak az áthallásokra. Vidnyánszky Attila nemzetis rendezésének talán éppen az volt a legnagyobb kísértése, hogy kiszolgáltatja az Egri csillagokat az aktuálpolitikának, és az 1552-es csata magyar várvédőit úgy láttatja, mint a német–brüsszeli Willkommenskultur és a muszlim migránsok közé préselődött keresztény végvár egyedül igaz hitű hőseit. Ugyanakkor megkerülni sem nagyon lehet a regény kora és a jelen összehasonlítását, hiszen a néző mégiscsak arra kíváncsi, mit jelent számára ma az Egri csillagok.

És ebben, valamint az előadás látványvilágában mindenképpen eredeti Vidnyánszky rendezése. Ő ugyanis spirituális győzelemként ábrázolja az egri hősök diadalát, az ostromjelenet pedig van annyira hatásos színházi körülmények között, mint Várkonyi Zoltán ötven évvel ezelőtt készült filmjében. Úgy látszik, minderre igény is van. A márciusi jegyek elfogytak, a darabot áprilisban nem játsszák a Nemzetiben zajló Madách Nemzetközi Színházi Találkozó miatt, talán májusban…

 

 

 

 A Nemzeti Egri csillagok előadásáról mindent megtudhat a Heti Válasz március 22-i számában található cikkünkből. A lapszámot elektronikus formában megvásárolhatja a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.