Egy magyar utazó hihetetlen története

/ 2015.04.30., csütörtök 19:50 /

Letehetetlenül izgalmas könyvet írt Hulej Emese Teleki Gézáról, Teleki Pál unokájáról, amelyben a történelmi szál ugyanolyan lebilincselő, mint az afrikai történet.

Irigylésre méltó az az író, aki olyan témát talál, amely rabul ejti, s aki ráadásul ezt olyan szenvedéllyel tudja továbbadni, hogy az olvasót is mélyen belehúzza a történetbe. Hulej Emeséhez egy tizenhat éves fiú képében érkezett a történet: Aidanről, Teleki Pál egykori miniszterelnök dédunokájáról írt cikket, így ismerkedett meg az édesapjával, Teleki Géza antropológussal. Az újságírónak egy szerteágazó családtörténet „hullott az ölébe”, amely térben és időben is nagy távolságokat jár be Erdélytől Amerikán át Afrikáig, és egészen különböző témákat érint – ezt kellett élvezetesen, közérthetően és egységes stílusban összerakni. Így született az Egy Teleki gróf Afrikában című kötet.

A könyv egy része a történelemről mesél. Kik is voltak a Telekiek, akikre éppúgy jellemző a politikai szerepvállalás, mint a tudományokban és a művészetekben való megmerítkezés. Miképp kerekedett fel Teleki Sámuel 1886-ban, hogy megtalálja a Nílus forrását: 108 kilósan indult el Sáromberkéről Zanzibárba, s két év múlva Mombasába már 64 kilósan érkezett... Egy vulkán azóta is az ő nevét viseli. A legkeményebb történelmi idők gróf Teleki Pál bemutatásakor kezdődnek, aki kétszer volt miniszterelnök – leküzdhetetlenül nehéz történelmi helyzetekben. Fia, Teleki Géza szintén öngyilkos lesz, Amerikában. Az ő fia a könyv főhőse, Teleki Géza antropológus; a nagy előd után ő is Afrikában köt ki. Hulej Emese egy krimi izgalmával írja le azt is, ahogyan a szovjet hatalomátvétel után a család Amerikába menekült.

A szerző érdeklődése írása tárgya iránt több mint egy lelkiismeretes életrajzíróé. Nemcsak hogy minden elérhető könyvet, levelet, emlékiratot elolvasott, de a helyszíneket is ismeri: járt a Maros menti Teleki-kastélyokban, s amikor a büszke és nyakas Mikes Hannáról, Teleki Géza édesanyjáról ír, szinte mi is ott lépkedünk vele a zabolai kastélyban. Szociológiailag is érdekfeszítő, hogy egy székely nemesi család hogyan ver aztán gyökeret Amerikában, az viszont már a lélektan területéhez tartozik, hogy mindez a hercehurca, a menekülés, a bizonytalanság, a nélkülözés milyen nyomokat hagy a kis Géza életében. A könyv egyik erőssége, amilyen átéléssel az emberi – és az állati sorsokat ábrázolja. 

Teleki Géza 1968-ban

Mert ne feledkezzünk meg róla: a könyv szíve közepe Teleki Géza missziós munkájáról szól, amit Afrikában végzett. Először Jane Goodall munkatársaként kutatta és dokumentálta a csimpánzok életét, majd az állatcsempészekkel szembeszállva óvta, védelmezte őket. Hogy az élőhelyüket megmentse, Sierra Leonéban nemzeti parkot épített a semmiből, de később Amerikába visszatérve is erős és kegyetlen lobbik ellen küzdött minden lehetséges fórumon. Az afrikai epizódok során magánélete rejtett zugaiba is bepillantást nyerhetünk, „háttérként” pedig olyan világ tárul az olvasó szeme elé, amely ma már, ebben az állapotában, sehol a világon nem található meg.

A könyv végére Teleki Géza újra Magyarországon van, élete végén – amerikai feleségével és magyarul akkor még alig beszélő fiával – hazatalál. Meghatottan lépked a Sándor-palota termeiben, ahol annak idején a nagyapja öngyilkos lett, mert nem tudta megakadályozni a megakadályozhatatlant, s a Telekiek sorsa rajta is beteljesül, amennyiben a csimpánzok megmentésével nagyon nagy feladatot vállalt, elérhetetlen célt tűzött maga elé. Itt is hal meg 2014-ben – a róla szóló könyvet sajnos már nem tudta kézbe venni. A Helikon Kiadó által gondozott kötetben egy nem mindennapi férfi élete rajzolódik ki, és egy nem mindennapi, tisztelettel teli, mély emberi kapcsolaté, amely a könyv íróját Teleki Gézához fűzte: ettől lett a könyv ennyire átélhető és magával ragadó.

A könyv bemutatója május 11-én, hétfőn 18 órakor lesz a Litea Könyvszalonban. 

Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában. Helikon Kiadó, 2014. Ára: 3490 Ft

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.