Egy nemzeti liberális kormányfő

/ 2011.08.24., szerda 18:13 /

Mit üzennek a mának a XIX-XX. század azon politikusai, akik a jelenben névadóként, jelképként fémjeleznek egy-egy kormányzati tervet, vagy éppen utcát, teret neveznek el róluk? Most induló sorozatában Tőkéczki László történész a múlt eme nagyjainak villámportréit rajzolja meg.

A régi magyar történelmi elit képviselője egy program nevét adja ma, és visszanyerte "terét" is. Egy európai nemzetnél természetesnek kell lennie, hogy a modernitás sokféle bukása után az elődökre, a történelemre épít. Széll Kálmán a "nyugati magyarság", a Vas megyei nemesség képviselője. (Van ilyen néven jelentős "keleti magyar" ember is, Arany Jánossal kapcsolatban, akinek veje egy Széll Kálmán nevű református pap volt.) Soproni és szombathelyi rendi gimnáziumok diákja, aki 1867-ben megyéje egyik szolgabírája lesz (itt látszik, hogy kár a szolgabírákat negatív jelképként emlegetni!). Deák Ferenc, vagyis Széll Kálmán feleségének, Vörösmarty Ilonának (a költő lánya) a gyámatyja tanácsolta neki ezt a minden oldalú tapasztalatszerzésre alkalmas kezdést. 1868-ban már Szentgotthárd országgyűlési képviselője lesz - egy rövid megszakítással - haláláig.

1875 és 1878 között már pénzügyminiszter(Tisza Kálmán nagyon kedvelte a fiatal tehetségeket!). A boszniai okkupáció túlterhelő költségei miatt mondott le a liberális felfogású szakember. Ezután a Magyar Jelzáloghitel Bank vezető pozícióiban tevékenykedik (elnök, vezérigazgató, kormányzó), Vas megyei rátóti birtokát mintagazdasággá fejleszti, s így lesz az OMGE (Országos Magyar Gazdasági Egyesület) igazgatósági tagja. 1899 és 1903 között "békeszerző" szakemberként lesz miniszterelnök, de az obstrukció megbuktatta. 1902-ben a MTA igazgatósági tagja. Élete végéig élénk gazdasági tevékenységet folytatott, de a politikától visszahúzódott.

1902-ben a Dunántúli Magyar Közművelődési Egyesület elnöke. "Én [...] azon iskola híve voltam és vagyok, amely elvek fölött tranzakciókat nem ismer, harcba megy azokért és megáll mellettük, de azt tartja, hogy vannak szituációk, midőn az eljárásban, a részletekben a kompromisszumok terére lépni lehet és az ország érdekében néha kell, mert kompromisszumok láncolatából áll az élet, e törvény alól a közélet sem vonhatja ki magát." Széll Kálmán a kiegyezés meggyőződéses híve volt ("A nemzet és a korona összeolvadásában fekszik Magyarország üdve, a magyar állam ereje, a magyar szabadság, a magyar alkotmány biztosítéka"). Ferenc József kedvelt tanácsadója. A nemzetközi pénzvilág is elismerte szakértelmét.

Szakértő volt, de sohasem szakbarbár. Művelt ember, aki a finom összefüggésekre is figyelt. "Tisztán pénzügyi rendszabályokkal állami pénzügyeink megjavítását nem lehet eszközölni. Közéletünk minden ágazatára kiható gyökeres intézkedésekre, közgazdasági, az ország anyagi erejének fejlesztésére irányuló rendszabályokra is feltétlen szükség van. Az anyagi jólét és fejlődés érdekei finom szálakkal vonják be az egész állami organizmust. Azon politika, mely ezeknek ápolásáról lemond, beléjük fog ütközni, mint hálóba, csak az a politika fog azokban támaszt találni, és belőlük, mint tápláló erekből erőt meríteni, mely fejlesztésüket szem előtt tartja."

Több nyelven beszélt, s bár meggyőződéses (akkori) liberális, ethoszát a bencés és premontrei iskolák szelleméből származtatta. Felesége élénken érdeklődött a politika iránt, így a hűséges liberális politikus szociálisan is érzékeny lett. Nagy szerepe volt a gazdasági munkás- és cselédpénztárak felállításában, s az elhagyott gyerekek állami gondozásának megszervezésében. Neki sem sikerült a közigazgatás korszerűsítése, pedig a megyék kérdése akkor az egyik fő közjogi kérdés volt. Széll Kálmán a korabeli magyar politikai élet karakteres alakja volt, aki a "történelmi alapok és a fejlődés egységében" gondolkodott.

Deák sokat segített neki, de tehetség nélkül mire sem ment volna. Egy szónokolni szerető kor új típusú szakpolitikusa volt, akit a 80-as években joggal neveztek "Magyarország főbábájának". Mostani, kései elismerése és életművének megismerése megújuló társadalmunk jó segítője lehet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.