heti-valasz.hu/kultura/a-het-filmje-a-rozsa-enekei-6919

http://heti-valasz.hu/kultura/a-het-filmje-a-rozsa-enekei-6919

Egyenesbe fordult a Múzeumkert újjászületése

/ 2018.01.10., szerda 16:00 /

Több mint egyéves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után idén januárban megkezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum kertrekonstrukciójának kivitelezési munkálatai. A Múzeumkert megújításának terveit a TÉR-TEAM Kft. készítette, a kivitelező a Belvárosi Építő Kft.

Ennyi zöldfelület lesz a megújult kertben

Ennyi zöldfelület lesz a megújult kertben

Ahogy már korábban megírtuk: az átfogó rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. Megújulnak a közművek, a sétányok, illetve a főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett 38 darab életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor.

A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát: vörös juhar, ginkgo, magnólia.

A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. Restaurálják a kert szobrait és teljesen megújul az Arany János szobor is, a talapzattal együtt – utóbbi a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.

A munkálatok az intézmény működését nem befolyásolják, a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai továbbra is folyamatosan látogathatók lesznek.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!