Egyetemi olvasmány

/ 2016.07.20., szerda 17:44 /

A szerzők egyike az a jazztörténész és jazz-zenész Kerekes György, akinek két kötetben megírt Jazzportrék című művét „korszakosnak” és „alapműnek” titulálták megjelenésekor, s amely szórakoztatóan, olvasmányosan és utolérhetetlen alapossággal mutatta be a jazz lényegét.

Társa, Pallai Péter az a megszállott jazzkurátor, aki már siheder korában, a sötét ötvenes években próbálta befogni a külföldi csatornákat, a Magyarországon betiltott jazz után kutatva, majd 1956-ban Londonba távozva került a BBC magyar osztályára, ahol a hírek közvetítése mellett hosszú évekig Bobby Gordon néven saját pop- és jazzműsort szerkesztett. A változások környékén tért haza, s azóta is kitartó lendülettel igyekszik a külfölddel megismertetni a magyar jazz-zenészeket, szervez külföldi koncerteket, jazzcsereprogramokat.

A két nagy tudású szakember közös munkájának pedig mi más lehetne a gyümölcse, mint egy tökéletes alkotás? Ahogy Deseő Csaba írja: „Pallai Péter és Kerekes György hatalmas munkára vállalkoztak, amikor megírták az eddigi legnagyobb terjedelmű magyar jazzkönyvet. Ez a mű akár egyetemi tananyag is lehetne, ugyanakkor kitűnő olvasmány a műfaj iránt érdeklődő nagyközönség számára.”

Valljuk be, a jazz világa a legtöbb zeneszerető ember számára „átláthatatlan keszekuszaság”. A jazz évszázada a laikusok számára is érthető és közvetlen stílusban vezet el a műfaj világába. A jobb érthetőség kedvéért a YouTube-ot is „bevetették” a szerzők.

Létrehozták A jazz évszázada YouTube-csatornát, ahol a könyvben ajánlott, sorszámozott zenei illusztrációkat, videókat gyűjtötték össze, s így a kötet olvasása közben mindjárt meg is hallgathatjuk az adott fejezet „zenei aláfestését”, az érintett zeneszámot.

KEREKES GYÖRGY–PALLAI PÉTER: A jazz évszázada
Fidelio, 2015
7900 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.