„Együtt táncol, s issza borát”

/ 2018.03.09., péntek 18:30 /

A táncház a magyar mintákat követve terjedt el az utóbbi időben a lengyelek körében is. A lengyel–magyar kapcsolatok támogatására hamarosan intézmények jönnek létre.

Magyarország és Lengyelország olyan intézmények alapítását határozta el, amelyek a lengyel–magyar barátság hagyományát hivatottak átörökíteni a fiatal nemzedékekre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapítványt hoz létre, amely a lengyel–magyar barátság és a közép-európai együttműködés egyik legendás, bár eddig méltatlanul elfeledett XX. századi hősének, Wacław Felczak professzornak a nevét viseli. A Wacław Felczak Alapítvány támogatni fogja a lengyel–magyar kapcsolatokat, a közös gondolkodást, alkotást, az élményszerű együttléteket.

Az alapítvány – amelynek elnöke Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója – március 21-én mutatkozik be a Fonó Budai Zeneházban. A program keretét a legrégebben folyamatosan működő táncház, a Fonó Szerda adja. A táncház olyan hungarikum, amely az utóbbi időben terjedt el a lengyelek körében is a magyar mintákat követve. A program központi eseménye az ünnepi gála, amely a március 24-ig tartó kulturális programsorozat első és legfontosabb eleme. Lengyel–magyar néptánccal, népzenével, kórusművekkel és jazzel ünnepelnek a résztvevők.

A március 21-i, Együtt táncol, s issza borát címmel meghirdetett gálán közreműködik a Szent Efrém Férfikar, a Kapela Brodów zenészei és táncosai, Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai, Fekete-Kovács Kornél és a Kuba Stankiewicz Duó. A gála központi eleme a „Polak, Węgier…” című táncos, zenés összeállítás, amelyben gyimesi és góral táncokat, valamint somogyi és kurpiei dalokat állítanak párhuzamba. A gálát hajnalig tartó lengyel–magyar táncház követi, ahol melegföldvári, szatmári, széki, kalotaszegi, és különböző lengyel táncokkal (krakowiak, kujawiak, walczyk, oberek) lehet mulatni.

Március 22-én a Lengyel Intézetben bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat, március 24-én a Fonó Budai Zeneházban Lengyel–magyar zenei összeFonódások címmel zenediplomáciai konferenciát tartanak, amely este lengyel–magyar kamasz táncházzal folytatódik Ula Nowakkal és a Sarjú Bandával. Az Akvárium Klubban pedig Felczak-záróbuli lesz Marcin Świetlicki, a Tizenkettő Trió, a Salk és DJ Kuba Karaś vezényletével.

Wacław Felczak (1916–1993), a Poznańi Egyetem történelem szakos hallgatója, az 1938-39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt. 1940 májusában a földalatti lengyel hadsereg katonájaként tért vissza Budapestre. 1942-től mint a Honi Hadsereg budapesti futárbázisának parancsnokhelyettese a londoni lengyel kormány és annak varsói honi képviselete közötti kapcsolattartást biztosította. Katonai esküjéhez 1945 után is hű maradt: folytatta az ellenállást. 1949-ben letartóztatták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulását részben az 1956-os magyar forradalomnak köszönhette. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetének tanáraként több magyar témájú könyv szerzője volt. Szakmai felkészültségével, erkölcsi tartásával a diákság példaképévé vált.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.