heti-valasz.hu/kultura/mi-all-a-szinte-semmibol-keszult-nemzetkozi-filmsiker-hattereben-120646

http://heti-valasz.hu/kultura/mi-all-a-szinte-semmibol-keszult-nemzetkozi-filmsiker-hattereben-120646

„Együtt táncol, s issza borát”

/ 2018.03.09., péntek 18:30 /

A táncház a magyar mintákat követve terjedt el az utóbbi időben a lengyelek körében is. A lengyel–magyar kapcsolatok támogatására hamarosan intézmények jönnek létre.

Magyarország és Lengyelország olyan intézmények alapítását határozta el, amelyek a lengyel–magyar barátság hagyományát hivatottak átörökíteni a fiatal nemzedékekre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapítványt hoz létre, amely a lengyel–magyar barátság és a közép-európai együttműködés egyik legendás, bár eddig méltatlanul elfeledett XX. századi hősének, Wacław Felczak professzornak a nevét viseli. A Wacław Felczak Alapítvány támogatni fogja a lengyel–magyar kapcsolatokat, a közös gondolkodást, alkotást, az élményszerű együttléteket.

Az alapítvány – amelynek elnöke Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója – március 21-én mutatkozik be a Fonó Budai Zeneházban. A program keretét a legrégebben folyamatosan működő táncház, a Fonó Szerda adja. A táncház olyan hungarikum, amely az utóbbi időben terjedt el a lengyelek körében is a magyar mintákat követve. A program központi eseménye az ünnepi gála, amely a március 24-ig tartó kulturális programsorozat első és legfontosabb eleme. Lengyel–magyar néptánccal, népzenével, kórusművekkel és jazzel ünnepelnek a résztvevők.

A március 21-i, Együtt táncol, s issza borát címmel meghirdetett gálán közreműködik a Szent Efrém Férfikar, a Kapela Brodów zenészei és táncosai, Kubinyi Júlia, Berecz István és Barátai, Fekete-Kovács Kornél és a Kuba Stankiewicz Duó. A gála központi eleme a „Polak, Węgier…” című táncos, zenés összeállítás, amelyben gyimesi és góral táncokat, valamint somogyi és kurpiei dalokat állítanak párhuzamba. A gálát hajnalig tartó lengyel–magyar táncház követi, ahol melegföldvári, szatmári, széki, kalotaszegi, és különböző lengyel táncokkal (krakowiak, kujawiak, walczyk, oberek) lehet mulatni.

Március 22-én a Lengyel Intézetben bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat, március 24-én a Fonó Budai Zeneházban Lengyel–magyar zenei összeFonódások címmel zenediplomáciai konferenciát tartanak, amely este lengyel–magyar kamasz táncházzal folytatódik Ula Nowakkal és a Sarjú Bandával. Az Akvárium Klubban pedig Felczak-záróbuli lesz Marcin Świetlicki, a Tizenkettő Trió, a Salk és DJ Kuba Karaś vezényletével.

Wacław Felczak (1916–1993), a Poznańi Egyetem történelem szakos hallgatója, az 1938-39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt. 1940 májusában a földalatti lengyel hadsereg katonájaként tért vissza Budapestre. 1942-től mint a Honi Hadsereg budapesti futárbázisának parancsnokhelyettese a londoni lengyel kormány és annak varsói honi képviselete közötti kapcsolattartást biztosította. Katonai esküjéhez 1945 után is hű maradt: folytatta az ellenállást. 1949-ben letartóztatták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulását részben az 1956-os magyar forradalomnak köszönhette. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetének tanáraként több magyar témájú könyv szerzője volt. Szakmai felkészültségével, erkölcsi tartásával a diákság példaképévé vált.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.