valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

http://valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

Eladja piliscsabai épületeit a Pázmány? Itt a válasz

/ 2014.02.13., csütörtök 17:50 /
Eladja piliscsabai épületeit a Pázmány? Itt a válasz

Eladja piliscsabai épületeit, és Budapestre költözik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkara – terjedt el a szóbeszéd az elmúlt hónapokban. A Heti Válasz csütörtöki számából kiderül, hogy a hírből mennyi igaz; tény viszont, hogy az intézmény továbbra sem barátkozott meg Makovecz Imre organikus építészetével.

Fotó: Molnár Zoltán, MTI

„Csődöt mondott az organikus szemlélet?" - vetette fel múlt heti blogbejegyzésében Őrfi József. Az építész arra a híresztelésre utalt ezzel, mely szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem - Makovecz Imre tervezte - piliscsabai kampusza mára végképp élhetetlenné vált, ezért az ott működő bölcsészkar Budapestre teszi át székhelyét. A megszólalás azért jelentős, mert ez az első alkalom, hogy a néhai építész tanítványaként valaki nyilvánosan utal az organikus szemlélet gyakorlati megvalósulásának buktatóira. Arra a tényre, hogy az egyetem jelképévé vált Stephaneum hatalmas előadótermének csapnivaló az akusztikája, a helyiséget télen szinte lehetetlen kifűteni (nyáron pedig lehűteni), állandóak a beázások, és a több mint nyolcezer négyzetméteres épületben aránytalanul kicsi a hasznos terület.

„Noha az összes hozzánk jelentkező száma nőtt, az első helyen a Pázmány BTK-t megjelölők száma csak fele akkora arányban emelkedett. Demográfiai hullámvölgyben ez is nagy eredmény, de a mi olvasatunkban ez azt jelenti, hogy bár elméletben vonzó a kar, a gyakorlatban elgondolkodtató a távolság" - magyarázza a Heti Válasznak Botos Máté dékán, rámutatva arra, hogy a szomszédos utcákban található egyetemek milyen előnyt élveznek már azzal, hogy a pesti belvárosban foglalnak helyet.

Az „elvágyódást" nemcsak a jelentkezési szempontok indokolják. Erdő Péter bíboros viszonya korántsem volt felhőtlen Makovecz Imrével, és a piliscsabai kampuszt fémjelző építész alkotásának máig sok a bírálója. „Mi tesz egy egyetemet katolikussá? Nem valami elragadtatott magatartás, hanem két lábbal a földön álló, mégis a szellem szolgálatába szegődő elkötelezettség. Alázat is, amely számot vet saját helyzetével, számít rá, hogy egy épületet fűteni, takarítani, idő múltán majd tatarozni is kell" - fogalmazott például korábban Jelenits István. Sokatmondó, hogy amikor 2004-ben elkészült a józsefvárosi Práter utcában a Pázmány Információs Technológiai és Bionikai Karának épülete, a tervező Balázs Mihály alkotásának lényegét - a piarista szerzetest idézve - a Stephaneum ellenében határozta meg.

Arról, hogy az egyetem vezetése milyen döntést hozott a piliscsabai kampusz költözése ügyében, és mi a véleményük Makovecz Imre tanítványainak a mesterüket ért bírálatokról, részletek a február 13-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.