Eldőlt: mégis lesznek Kogart-kiállítások a Várkert Bazárban

/ 2015.10.16., péntek 13:21 /

Év eleje óta téma, illetve kérdés – és akkoriban a Heti Válasz is foglalkozott vele –, hogy megkapja-e használatba a Várkert Bazár kiállítótereit a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart). Mostanra úgy tűnik, lezárult a hónapok óta húzódó ügy: az alapítvány ugyanis nyolc nagy képzőművészeti kiállítást rendezhet a Várkert Bazárban a következő három évben. A tegnap megnyitott Csernus-műterem azonban még nem ezek közül való, az ugyanis állandó kiállítás lesz.

A Kogart 2009 tavaszán hozta haza a ’60-as évektől haláláig Franciaországban dolgozó Csernus Tibor képzőművészeti hagyatékát, de a festmények és rajzok százai mellett hazakerült a párizsi műterem berendezése is, melyet a művész örököse azzal a céllal adott a Kogartnak, hogy egy, az eredeti műterem hangulatát és miliőjét idéző emlékműtermet rendezzen belőle. Így a Várkert Bazár északi palotájának 3. emeletén helyet kapott kiállítás a párizsi Bateau-Lavoir művészház műtermének hangulatát idézi fel, ahol a festmények mellett olyan személyes relikviákkal is találkozhatnak az érdeklődők, mint a művész kedvenc repülőgépmodelljei, festőállványa, vagy az utolsó években használt gurulós festőszéke. Csernus több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar, hanem az egyetemes képzőművészetben is meghatározó szerepet tölt be: mindez szinte tapintható a festő újra berendezett műtermében, mely hagyatékának személyességével, közvetlenségével hozza közelebb a befogadót a festő művészetéhez.

Emellett a Kogart a következő három évben nyolc nagy kiállítást rendez majd a Várkert Bazárban: az első Koszta József életműkiállítása lehet decemberben, a második a Pesti Magyar Műegyletet bemutató tárlat, jövő áprilisban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.