Elfoglalni Brassó főterét

/ 2015.09.23., szerda 17:43 /

Tizennégyezren ünnepeltek a tizennyolcezer magyar lakost számláló Brassó főterén, a magyar napok idei rendezvényén. A minden várakozást felülmúló sikerről Toró Tamás önkormányzati képviselő, a rendezvény házigazdája számolt be lapunknak.

– A Brassói Magyar Napok rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre, ha az ötletgazdák nem mernek nagyot álmodni. Elvégre errefelé a magyar közösség súlyosan kisebbségi helyzetben él. Mi adta az erőt és a bátorságot az induláshoz?

– Hét éve még csupán egy borklubot alakítottunk, melynek népszerűsége évről évre nőtt. Így láttuk, szélesebb kulturális eseménysor megrendezésére is lenne igény. Ezért is juthattam arra az elhatározásra, hogy újra kellene éleszteni az 1940-ben megszűnt Brassói Magyar Napokat.

– Csakhogy akkortájt a városban 23 ezer magyar élt, épp annyi, ahány román, ellenben most legalább majd’ tizenötszörös a különbség. És nem a magyarok javára.

– Öt éve, az induláskor nem is ment minden simán. Akkor rengeteg adminisztratív akadályba ütköztünk. Az elmúlt időszakban azonban azt tapasztaltuk, hogy a román többség és a hatóságok is megbarátkoztak a gondolattal, hogy a város szívében magyar napok is vannak. Az is segítségünkre van, hogy gyönyörű városunk pályázik az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésére, és a Brassói Magyar Napok segíthetnek a jó pontok gyűjtéséhez.

– Mennyibe került a rendezvény, és honnan teremtették elő a pénzt?

– Az eseménysorozat összköltsége 15 millió forint, ami innen nézve cseppet sem kevés. Örömünkre bekerültünk a magyar kormány kiemelt nemzeti fontosságú eseményei közé, így az eddigi kétmilliós támogatás ötmillióra emelkedett. Brassó önkormányzata és a Brassói Metropolisz Övezet hárommillióval járult hozzá a sikerhez. Ötmilliót a brassói magyar cégektől, kétmilliót az itt élő magyar emberektől kalapoztunk össze.

– Azt állítják, itt sokkal nehezebb jó programot előállítani, mint Kolozsvárott vagy Marosvásárhelyen. Mire alapoznak?

– A tizennyolcezer lelket számláló brassói magyarok az összlakossághoz mérve 6,5 százalékot tesznek ki. Kolozsvárott és Vásárhelyen ez az arányszám sokkal kedvezőbb. Ebből következik, hogy nekünk nincs saját kulturális infrastruktúránk, nincs színházunk, operánk, médiánk, sportegyesületünk. Mindenből importra szorulunk, mindenért bérleti díjat kell fizessünk, és ezért a költségeink sokkal magasabbak. Mi azt gondoljuk, hogy pozitív diszkrimináció illetne bennünket a tömbmagyarsághoz képest. Be akarjuk bizonyítani, hogy a barcasági magyarságban van élni akarás, van igény a magyar kultúra ápolására, és az a meggyőződés is hajt bennünket, hogy ha a barcasági magyarság elvész, akkor a román többségi társadalom a Székelyföldet is sokkal hamarabb bedarálja.

– Idén a könyvbemutatók, kiállítások, borkóstolók és színházi estek mellett két nagyszabású attrakció is volt, hiszen Brassó főterén zenélt a Quimby és az Edda. Csak a magyarok érdeklődését sikerült magukra irányítani, vagy a románokét is?

– A Quimby ideális időben 14 ezer, az Edda pedig jégvihar után tízezer nézőt vonzott. A barcasági magyarság mellett megmozdultak a székelyföldi magyarok is, és románok is tanúi voltak a brassói örömünnepnek. A visszhang egyöntetűen elismerő volt.

– Romániában most minden a korrupció elleni harcról szól. Számíthatnak arra, hogy a rendezvényt pénzügyi vizsgálat követi?

– Számíthatunk szigorú kontrollra, hiszen ez manapság divat errefelé, főleg a magyar egyesületek vannak kitéve az ellenőrzésnek, de nincs félnivalónk. Büszkén vállaljuk az elmúlt öt nap minden momentumát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.