Elhunyt Bara Margit

/ 2016.10.25., kedd 11:30 /
Elhunyt Bara Margit

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Bara Margit, az ’50-es–’60-as évek egyik legnépszerűbb magyar színésznője, a Bakaruhában, a Ház a sziklák alatt, a Csempészek, a Szegény gazdagok főszereplője. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művészt hosszú, súlyos betegség után, mára virradó éjszaka érte a halál.

Bara Margit 1928. június 21-én, Kolozsváron született, 1955-ben, első férjével együtt települt át Magyarországra. A Szakadék című Ranódy László-filmben rögtön főszerepet kapott, majd egymást érték az emlékezetes filmes alakítások: a fent felsorolt alkotásokon túl játszott a Katonazenében, a Kertes házak utcájában, a Párbeszédben, a Pacsirtában, az Aranysárkányban, a Hideg napokban és az N. N., a halál angyalában is. Színpadon Karenina Anna, a Don Carlos Erzsébete, A kertész kutyája Diana grófnője, a Bánk bán Melindája, a Három nővér Másája, és Tolsztoj Élő holttest című darabjának Lizája voltak a legemlékezetesebb alakításai; 1957-től a Nemzeti Színház társulatában játszott.

Pályáját egy rágalomhadjárat törte derékba: 1964-ben belekeverték az ún. Onódy-ügybe. A koncepciós perben csúcsosodó bonyolult hatalmi játszmát felülről irányított pletykák kísérték, ezekben ünnepelt színésznők – elsősorban Bara Margit – nevét is igyekeztek besározni.

„…egyszer csak váratlanul mindenféle nemtelen rágalommal halmoztak el, és hiába futkostam akárhová, nem akart senki megvédeni. Végül olyan helyzetbe hoztak, hogy kénytelen voltam a pályámat abbahagyni. Nem bírtam tovább. Annál is inkább nem, mert arra vártam, hogy valaki majd kinyújtja felém a kezét és kivezet ebből a szörnyű helyzetből. Ez azonban nem történt meg (…) Egyedül Szirtes Ádám volt az, aki elment valamilyen pártbizottságba, és számon kérte, amit velem csináltak. Tudomásom szerint – mert hiszen ő mesélte el nekem – odacsapta a pártkönyvét és otthagyta őket. Később utána mentek, a színházban visszaadták neki, könyörögtek, hogy vegye vissza. Ennyi történt, de senki más nem állt ki mellettem” – mondta erről egy 2002-es interjúban.

A színésznő egyre inkább elszigetelődött; 1968-ban megszületett lánya, Gyarmati Eszter (aki az ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó, Szilágyi Liliána anyukája), de a suttogó propagandának nem szakadt vége. 1970-ben megváltás volt neki, hogy második férje, Gyarmati Dezső vízilabdázó Kolumbiában lett szövetségi kapitány, így néhány évet külföldön tölthettek. Hazatérésük után még négy évig játszott a József Attila Színházban, majd visszavonult. Kései elégtételként, 2002-ben megkapta a Kossuth-díjat, 2011-ben a Magyar Filmszemle Életműdíját, 2012-ben pedig Budapest díszpolgára lett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.