Elhunyt Barsiné Pataky Etelka

/ 2018.02.05., hétfő 10:41 /
Elhunyt Barsiné Pataky Etelka

Életének 77. évében vasárnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka, korábbi fideszes európai parlamenti képviselő, 2009 és 2017 között a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt. 2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották, 2010-ben pedig az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki. 2017-ig volt kamarai elnök.

Utolsó interjúját a Heti Válasznak adta tavaly május végén. Szakmája és a magyar jövőképesség iránti elkötelezettség ott volt minden mondatában. Akkori gondolataival emlékezünk rá.

– Jó ma mérnöknek lenni?

– Szép hivatás, csak biztatni tudom rá a fiatalokat, de nem ígérhetem, hogy könnyű lesz. A társadalom nem azt keresi és becsüli a mérnökben, amiért mérnök. A mérnök törekszik rá, hogy megbízója igényét minél jobban kielégítse, de az eredmény nem feltétlenül fog mindenben egyezni azzal a képpel, amit a megbízó elképzelt. Az alkotómunka időbe kerül, amit nem mindig adnak meg a mérnöknek   (...)

– Milyen jövő vár a szakmájára?

– Az Expo kormánybiztosaként 1993-ban a Westel vezetője behozott az irodámba egy óriási dobozt, és azt mondta: ez a mobiltelefon, bár még csak az ablaknál működik. Ma élni sem tudok a mobilom nélkül. Huszonnégy év alatt jutottunk el ide. Hogy újabb 24 év múlva hol tartunk, elképzelni sem tudjuk. Erre csak egy módon készülhetünk fel: folyamatos képzéssel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.