Elhunyt Haás Vander Péter

/ 2015.07.14., kedd 09:25 /
Elhunyt Haás Vander Péter

Hosszan tartó betegség után hétfő este 18.47 órakor elhunyt Haás Vander Péter, tudatta a családja hétfő este.

A csodálatos orgánumú színész, színpadi szerepei mellett szinkronszínészként lett országosan ismert. Annak ellenére, hogy egy ország szerette a hangját, ő is felhívta a figyelmet a magyar szinkronszakma visszásságaira:

„Imádom... csak sajnos akadnak olyan munkák, melyek szabályosan megkeserítik az ember életét. Van egy munka, ahol három különböző fordító dolgozik, és minden dolgot máshogy, más stílusban magyarítanak. Ezáltal minőségileg sem lesz minden a helyén, a színész meg csak szabadulni akar már. De sajnos mostanában nem lehet válogatni: a Budapesti Kamaraszínházat megszüntették, így megszűnt az alapfizetésem, és ezt rendkívüli mértékben érzem a pénztárcámon, ezért muszáj mindent elvállalni. Öt évvel ezelőtt lazán visszautasítottam munkákat, mert vagy kedvem nem volt, vagy épp pihenni akartam” - mesélte egy korábbi, Origónak adott interjúban.

A magyar szinkroniparban sajnos nem mindig figyelnek oda, hogy egy megszokott archoz, megszokott magyar hang is párosuljon: „Az mindig egy nagy öröm, amikor egy már korábban bejáratott színészhez hívnak. Egyrészt, mert amikor beszélgetek különböző emberekkel, azt hallom, hogy nekik is sokat számít, amikor valakinek a megszokott magyar hangját hallják. Másrészt mert ezeket a színészeket, mint például Tim Robbinst, már megkedveltem. De az igazán nagy öröm számomra az, amikor felhívnak, hogy holnap kellenék hozzá, és kénytelen vagyok idő hiányában nemet mondani, akkor nem mást keresnek gyorsan, hanem megkérdezik, hogy rendben, mikor érnék rá. Ezek nagy dolgok.”

Haás Vander, Tim Robins mellett még Vince Vaughn leggyakoribb magyar hangja is volt, de kölcsönözte hangját  Jeff Daniels, Willem Dafoe, William Hurt szerepeihez. de ő adta a hangját Benedict Cumberbatchnak A hobbit című filmben, vagy a nagysikerű Dexter sorozatban ő általa szólalt meg a címszereplő.

Haás Vander Péter
1963. február 5-én született Győrben. 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1989-1990 között a József Attila Színházban játszott. 1990-1994 között az Arany János Színház, majd 1994-től 1996-ig a Tivoli Színház művésze volt. 1996-tól a Budapesti Kamaraszínházban játszott, míg meg nem szűnt a teátrum. 2009-ben Jászai Mari díjjal jutalmazták munkáját.

Felesége, Ágnges és lánya, Zsófia így búcsúzott tőle a Facebook-oldalán:

„Isten visszahívott tőlünk.
Kegyelmével békét, s hitet adott.
Meggyóntad Neki minden vétked,
s a penitencia súlyos terhe alatt tested megrogyott,
de lelkedben csak őszinte szeretetet hagyott.

Isten visszahívott tőlünk.
Nyugodj békében hát,
könnyeinkkel a révészt bőséggel megfizettük.
Már Te is érzed, mily sokan szerettünk, szeretünk,
s mindíg Veled leszünk.

Isten visszahívott tőlünk, 
de megalkottad mi legnagyobb!
Lear negyedik leánya Zsófia, 
a mi gyermekünk, 
és ezért Neked minden nap hálával tartozom.

Isten visszahívott tőlünk.
Ez a földi lét itt nem a Te színpadod.
Máshol ad majd újabb teret,
több fényt és Sarkcsillagot.
Vezessen ez utadon tovább,
míg meg nem leled,
az oly nagyon vágyott tiszta szerepedet.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.