Emberek a körülmények szorításában

/ 2013.02.27., szerda 17:50 /

"Január 12-én indult meg ellenünk a támadás, tüzérség és harckocsik támogatásával. Két orosz hadosztály támadott a 7. könnyű hadosztályunk ellen, és már az első napon áttörte a vonalát. Egy másik támadás 14-én a 12. magyar könnyű hadosztályt morzsolta fel. A magyar hadvezetőség hiába kérte a németeket, hogy vessék be az arcvonal mögött lévő Cramer-hadtestet, amely tétlenül nézte az eseményeket. A német hadvezetőség elutasította a visszavonulásra tett magyar javaslatot is, így a rendezett visszavonulás helyett a teljes felbomlás következett be. A III. magyar hadtest kimagasló teljesítménye volt, hogy mint az utóvédek utóvédje fedezte a német hadsereg visszavonulását, és január 26-án utolsónak hagyta el a doni csatateret."

Szikár, sallangmentes értékelés a hetven éve a Don-kanyarban bekövetkezett katasztrófáról, melyet Magyarország akkori miniszterelnöke, Kállay Miklós vetett papírra. Van azonban a históriának egy másik megközelítési lehetősége is. A Zrínyi Kiadó a doni katasztrófa évfordulójára klasszikus képeskönyvet készített, némi kétnyelvű - angol és persze magyar -, precízen fogalmazó, szakértő szöveggel és személyes hangvételű, harctéri visszaemlékezésekkel, tábori levelekkel kiegészítve. Az elmúlt évtizedek, s különösen a szocializmus történetírásának értékelései után az olvasó joggal számíthatna egy olyan fotóalbumra, melyben a vereség, az út szélén heverő, elesett honvédek, a kiszolgáltatottság és az embertelenség képei dominálnak. Ez a könyv nem erről szól. Sokkal inkább az emberekről. Jól látszik a sorozáson gatyára vetkőző bevonulók arcán a kelletlenség. Pontosan leolvasható a frontra induló, bokrétás katonák mellett álldogáló asszonyok arcán, hogy hiába szólította fel őket a hivatalos fotós: "...emberek, tessék mosolyogni!", nekik bizony nem a közelgő diadal jár a fejükben. 1942 őszén egy gyalogsági fedezékből készítette Vándor Ferenc orvos százados azt a képet, amely a legtöbbet mond el az egész történetről. Hátulról látunk egy fázósan takaróba burkolózó, rohamsisakos katonát, aki a messzeségben párálló Don folyó kanyarulatát nézi. Nem látjuk a honvéd arcát, de nem is kell. A fotográfia így is tökéletesen visszaadja a légyeget, az idegtépő várakozást, a rettegés minden árnyalatát, annak tudatát, hogy egyszer majd eldördülnek a túlsó parton az ellenség lövegei, és szembe kell nézni a halállal. Hosszan lehetne sorolni az egyéni sorsokat, mosolyokba és rettegő tekintetekbe rögzített történeteket mesélő fotográfiákat. Ami szembeötlő: mindössze egyetlen halottat ábrázoló képet lehet felfedezni a kötetben. Egyértelmű, hogy a könyv - helyesen - nem végzetes vereségként, szégyenteljes megsemmisülésként mutatja be a 2. magyar hadsereg történetét. Ehelyett sokkal inkább azt látjuk, hogy ezek az emberek a körülmények szorításában igenis megállták a helyüket, megcselekedték, amit megköveteltek tőlük.

Szabó Péter: Don-kanyar 1942-1943, a magyar királyi 2. honvéd hadsereg képes krónikája
ZRÍNYI KIADÓ, BUDAPEST, 2013. 5000 FT

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.