valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

http://valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

Épül a magyar nyelv székesegyháza

/ 2011.12.01., csütörtök 16:21 /

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat méltó lezárásaként a héten mutatta be az MTA Nyelvtudományi Intézete A magyar nyelv nagyszótára III. és IV. kötetét, a 'b' betűvel kezdődő szavak gyűjteményét.

Tizennyolc kötet, körülbelül százezer szócikk, mintegy száztízezer címszó, kétszázötven év szak- és szépirodalmi műveit felölelő szöveggyűjtemény – ez A magyar nyelv nagyszótára számokban. A magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása, Kenesei István, a tudományos intézet igazgatója szerint „a magyar nyelvtudomány hadronütköztetője”.


A magyar Oxford English Dictionary

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének köszöntő szavaival élve: egy „semmi mással nem pótolható, piacon nem kapható szakértelmet, precíziós munkát igénylő mű, több egy szimpla szótárnál vagy lexikonnál, hiszen a magyarokat összetartó legfontosabb dolognak, a nyelvnek aktuális állapotát és történetét rögzíti, ezáltal bemutatva nemzetünk történelmét, irodalmunkat, kultúránkat”.

A nagyszótár valóban egy régóta várt, a magyar lexikográfiai gyakorlatból még hiányzó, új műfajt képvisel. Jóllehet, híres elődjeihez, az Oxford English Dictionaryhez, a Francia Akadémiai Szótárhoz és a Grimm-testvérek német szótársorozatához hasonlóan történeti jellegű értelmező szótár, mégis teljesebben és tagoltabban adja vissza az egyes szavak jelentéseit, feldolgozza az állandósult szókapcsolatok meghatározott típusait, nyelvtani szemléletében, szófaji rendszerében és a szavak elemzésében figyelembe veszi a grammatikai kutatások legkorszerűbb eredményeit is.


„Baromi, böszme”

Ittzés Nóra, a szótár főszerkesztője elmondta, újdonságnak számít például két szófaj, a partikula és a módosítószó beemelése, illetve olyan címszavak létrehozása, mint a manapság kifejezetten népszerű 'böszme' vagy 'baromi'. Ebből látszik, hogy „a magyar nyelv élő, naprakész múzeuma” nemcsak köznyelvi és irodalmi gyűjteménnyel rendelkezik, hanem bőségesen válogat az archaikussá vált szavakból, a csoport-és rétegnyelvek, a nyelvjárások, a szleng szókészletéből is.

Az öt éve kiadott első két kötet, valamint a sorozat most megjelent harmadik és negyedik darabja olyan munkafolyamat eredménye – mondta Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvész – , amely hasonlít egy székesegyház építéséhez: több generáció kell hozzá, a vége talán már máshogy is fog kinézni, mint az eleje. Az MTA elődje, a Magyar Tudós Társaság 1831-ben döntött a Nagy magyar szókönyv elkészítéséről, a jelenlegi nagyszótár előkészületei 1985-ben kezdődtek, mire mind a tizennyolc kötet megjelenik valószínűleg 2030-at fogunk írni, de biztos, hogy a boltokban már kapható, az MTA Nyelvtudományi Intézetének kiadásában készült míves kivitelezésű könyvek senkinek sem vállnak majd szégyenére.

A köteteket 2011. december 8-án, este hat órai kezdettel a Petőfi Irodalmi Múzeumban is bemutatják, ahol kortárs magyar írók beszélgetéséhez csatlakozva azt is megtudhatjuk, a szótár miért való inkább olvasásra, mint keresésre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.