valasz.hu/kultura/anyaszult-meztelenre-vetkozott-aztan-visszavette-a-diszes-puspoki-ruhat-118963

http://valasz.hu/kultura/anyaszult-meztelenre-vetkozott-aztan-visszavette-a-diszes-puspoki-ruhat-118963

Épül-e a fővárosban Makovecz-templom?

/ 2014.11.02., vasárnap 11:29 /
Épül-e a fővárosban Makovecz-templom?

Kárpát-medence-szerte húsz helyszínen tíz kiállítás és 25 koncert kelti életre Makovecz Imre életművét a Héttorony Fesztivál keretében. A rendezvény apropóján utánajártunk, milyen esélyei vannak a Szent Mihály-templom megvalósulásának, mely az első Makovecz-épület lenne Budapesten.

A Makovecz Imre születésnapjához kötődő Héttorony Fesztivál helyszíneinek végigjárása a magyar El Camino Horváth László fesztiváligazgató szerint. Makovecz Imre épületeinek iránytűje mentén ugyanis bejárható a Kárpát-medence. „Van ennek a sajátos túrának egy processzió, zarándoklat jellege, amely minden második nap egy helyi ünnepben csúcsosodik ki” – erősít rá a gondolatra Csernyus Lőrinc, a Makovecz Alapítvány kuratóriumának tagja.

A hét torony szimbolikája egyrészt a sevillai expó Makovecz-pavilonjának hét tornyára utal, másrészt az Ipolyi Arnoldnál lejegyzett Héttorony-legendára: e szerint hét toronyban őrzik a magyarság kincseit. A fesztivál szervezőinek olvasatában ezek a magyarság, illetve a velünk élő népek folklórkincsei: a Kárpát-medence szellemi öröksége.

A rendezvénysorozatot olyan vándorfesztiválnak tervezték, amelynek helyszínei cserélődhetnek, így lépett be az idén Nagyvárad, Visegrád, Kakasd, a szlovákiai Révkomárom és Tiszapéterfalva. A helyszínek kiválasztásakor elsődleges szempont, hogy van-e az adott településen Makovecz Imre által tervezett épület. Ám az építész Kárpátaljára nem tervezett semmit, holott a héttorony-koncepció szerint Kárpátalja mint magyarlakta terület birtokosa a magyar szellemi kincsnek. Így esett a választás a tiszapéterfalvi György Endre-kastélyra, ahová gyermekműsort visznek és Vári Fábián László költő estjét.

Kolozsváron és Nagyváradon a városi diákság kultikus szórakozóhelyein, kávézóiban is megjelenik a Héttorony Fesztivál. Nagyváradon például a Queens Pubban adnak koncertet Nagyváradi bujdosók címmel, a nagyváradi tánckar pedig Százhalombattán adja elő Nagyvárosi bujdosók című kortárs táncelőadását. Az idei fesztiválon a Makovecz Imre születésnapján, november 20-án a Villányi úti Ciszterci Szent Imre-templomban megrendezett záró koncertet Héttorony+ koncert követi Révkomáromban. Fellép mások mellett Snétberger Ferenc, Palya Bea és Szvorák Katalin is.

Megfagyott zene

„Az építészet és a zene összetartozik – hangsúlyozza Kiss Ferenc, a fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője, aki a sevillai világkiállítás idején a magyar pavilon programzenéjét szerezte. – Mondják, az építészet megfagyott zene. És ahogy Makovecz Imre Arvo Pärt zenéjére szeretett rajzolni, tanítványai – például Turi Attila, Csernyus Lőrinc – is szívesen terveznek zene mellett. Ezért célja a Héttorony Fesztiválnak, hogy a magyar népzene és világzene csúcsteljesítményeit eljuttassa a határon túli magyarsághoz, akiknek Makovecz oly szívesen tervezett.”

A kolozsvári református templom

A kolozsvári református templom

Lajkó Félix Makovecz-turné albuma két éve vezette a nemzetközi világzenei slágerlistákat, és azóta már a Kaláka együttes és a Téka is szervezett Makovecz-turnét.

Több mint építészet

A népzenei előadások mellett minden helyszínen lesz az életműhöz kapcsolódó kiállítás, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés. Csíkszeredán állítják ki a Szent Mihály-templom terveit, tablóit, valamint a terveket megjelenítő animációs filmet – a makettet nem, mivel még nem szállítható. A templom – amit korábban Szentek és Kárhozottak templomaként is emlegettek – most már biztosan nem építhető meg a budapesti Apor Vilmos téren, mivel oda a telek tulajdonosa, a felső-krisztinavárosi egyházközség közösségi házat építtet. „Más helyszínen is el tudjuk képzelni a templom a felépítését, ha az méltó az épülethez – mondja Csernyus Lőrinc. – Ez irányban zajlanak egyeztetések, de nincs semmi eldöntve.” Ötletként felmerült a Margitsziget vagy a néhai Regnum Marianum templom helye is a Városligetben.

A Vigadóban megrendezett életmű-kiállításra szinte engedélyezésiterv-minőségben dolgozták ki a templom tervét, ami akár kiviteli tervek készítésére is alkalmas lehet. „A kiállítás vége felé különösen sok tárlatvezetést tartottam, és szinte tapintható volt az akarat: a templomnak meg kell épülnie” – szögezi le Csernyus. Ugyanakkor a Makovecz Alapítvány nem sürgeti a megvalósulást, hiszen hiányzik a kezdőtőke, amellyel legalább az alapkőletételig el lehetne jutni – és persze nincs még meg az a telek, ahol a nagy ívű álom testet ölthet.

Lendvai színház és hangversenyterem

Lendvai színház és hangversenyterem

A Szent Mihály-templom a tanítványok szerint felette áll a makoveczi életműnek: „Annak egyenletes ívét 2005 körül hatalmas erő hasította át, mint rakéta: ebből az erőből keletkezett a Szent Mihály-templom, ami nem hasonlítható Makovecz Imrének sem a korábbi, sem a későbbi építészetéhez. Esszencia, összefoglalás: ez a templom több mint építészet” – fogalmaz Csernyus.

Budapesti hiány

Legalább 50 Makovecz-tervet tartanak számon országszerte, amit csak a megépítéshez szükséges pénz választ el a megvalósulástól. „Ez a mennyiség egy átlagos építész életművét is kiteszi, Makovecz Imre életművének pedig csak a töredéke” – mondja a tanítvány. Úgy véli: nem hagyaték ez, hanem örökség, amit tovább kell vinni, kutathatóvá kell tenni. Az életműre a követők nem lezárt ékszerdobozként tekintenek, hanem mint fára, ami növekszik.

Nagy kérdés, hogy a pestszenterzsébeti Mátyás térre tervezett, Bagdy Emőke pszichológus által is felkarolt református templom lesz az első Budapesten megépült Makovecz-templom, vagy az a XVII. kerületi ökumenikus templom, amely építési engedéllyel és kiviteli tervekkel is rendelkezik, és amelynek az alapkövét már 2009-ben letették. Míg az ökumenikus templomot Makovecz tervezte az adott helyszínre, a református templomnak csak az első skicceit vázolta fel, a többi egy tanítvány munkája – bár makoveczi jegyeket hordoz. Utóbbi épület engedélyezési terveinek készítése folyamatban van.

Makovecz Imrének egyébként egyetlen középülete sincs Budapesten. „Nagy mulasztása a mindenkori magyar kormánynak és a főváros vezetésének, hogy nem kérték fel egy emblematikus épület megtervezésére, amíg lehetett – véli Csernyus Lőrinc. – Sehol a világon nem fordult még elő, hogy egy ország világhírű építésze egyetlen épületet se tervezett volna a hazája fővárosába. Olyan mulasztás ez, amit nem lehetne jóvátenni mással, csak a Szent Mihály-templom megépítésével”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.