Székely Csaba most Rómát hódítja meg Bányavirág című darabjával

/ 2014.01.31., péntek 13:10 /

Székely Csaba marosvásárhelyi író Bányavidék című trilógiájának első darabját mutatták be csütörtök este a római Teatro Valle színházban.

Az angolból olaszra fordított művet Andrea Collavino rendező vitte színre a Róma központjában található színház társulatával, Fiori di miniera címmel.

A római teátrum tavaly ősz óta Új szövegek a világból címmel Olaszországban eddig ismeretlen és először olaszra lefordított kortárs drámákat mutat be. Ennek keretében választották ki a Bányavirágot.

Székely Csaba drámája elsőként  2012-ben a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, majd a Pécsi Színházi Találkozón aratott közönség és szakmai sikert. Pécsett a legjobb előadás díját nyerte a  Bányavirág Sebestyén Abab rendezésében, de 2012-ben a Színikritikusok Díjátadóján is elismerést vehetett át a fiatal író.

A Heti Válasznak a kisvárdai és pécsi díjak után Bányai Kelemen Barna, a székelyföldi  előadás egyik főszereplője úgy nyilatkozta:  „Nem számítottunk ekkora sikerre, a Bányavirág ugyanis egy nyári munkának indult. Tavaly nyáron kezdtünk el dolgozni rajta a marosvásárhelyi Yorick Stúdióban, ami független színházként működik. Vezetője, Sebestyén Aba rendező célja az, hogy kortárs drámákat tűzzön műsorra. Így született meg az előadás, amely a marosvásárhelyi Nemzeti Színház repertoárjába is bekerült."

Székely Csaba darabjának sikere a különleges, a megszokottól eltérő Erdély-képének köszönhető.
„Úgy gondolom, picit véka alá van rejtve, hogy itthon hogyan élünk. Hatalmas igazság van abban, amit Csaba leírt, hiszen a bányavidékeken és Székelyföld-szerte valóban igen magas az öngyilkossági ráta, de erről nem beszélnek a médiában. Inkább a kivándorlásról esik szó, pedig globális probléma ez is. A Bányavirág szereplőinek tragédiáival bárhol találkozhatunk, ahol megélhetési problémákkal, kilátástalansággal, munkanélküliséggel küszködnek az emberek. Erdélyben mindenki a szépet, a gyönyörűt akarja látni, az egzotikumot, hogy »milyen szépen élünk itt, és hagyományőrzők, végvári vitézek« vagyunk, közben pedig tragikus, ami történik." - árulta el a székely színész.

A Bányavirágot Budapesten jelenleg két teátrumban is játsszák. A fővárosban elsőként Csizmadia Tibor vitte színre a Pinceszínházban nagy sikerrel. Ezt követően a Nemzeti Színházban mutatták be Sebestyén Aba rendezésében. Ez utóbbi előadás jelenleg a Játékszínben látható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.