Erősít az Art Capital: minden nap más képzőművész lesz a házigazda Szentendrén

/ 2017.09.15., péntek 19:00 /

Az idei Art Capital témájához, az otthon és otthontalanság kérdéséhez kapcsolódóan összesen 18 izgalmas kiállítást láthatunk Szentendrén: jelenleg nincs másik olyan, gyalogosan könnyedén bejárható városi tér Európában, ahol ennél gazdagabb képzőművészeti kínálat lenne. Az egy hete tartó gigarendezvényhez szeptember 15-től, vagyis mától újabb különleges programok csatlakoznak, amelyekre tíz napon át várják a közönséget.

A legendás Bizottság zenekar egykori tagjával, a képzőművészként is korszakos jelentőségű efZámbó Istvánnal kezdődik a programok sora – és vele, pontosabban az efZámbó Happy Dead Band örömzene-koncertjével zárul majd 24-én este, a MűvészetMalomban. A sokoldalú művész 15-én házigazdaként fogadja és kalauzolja a városba érkezőket. Minden további napnak is lesz egy-egy házigazdája (efZámbó után 16-án, szombaton felLugossy László, a Bizottság másik ikonja), a többségük egy-egy különleges meglepetéssel is készül (a szeptember 21-i házigazda, Benkovits György például hétféle helyi pálinkát kóstoltat majd azokkal, akik aznap látogatnak Szentendrére). A házigazdák minden délután 3-tól közös sétára várják a művészet barátait, a séták a Kmetty Múzeum elől indulnak.

A Kmetty Múzeumban kapott helyett az Art Capital főpénztára, de az itteni kiállítás belépő nélkül is látogatható. Érdemes oda időről időre visszanézni, mert minden nap más klasszikus alkotás van kiállítva – a nap műve. Valamennyi képhez meghallgathatunk, megnézhetünk egy rövid, de szakszerű kommentárt. Ugyanitt elolvashatjuk a nap versét is, amelyet olyan kortárs költők választottak ki mint Kántor Péter, Lackfi János, Rakovszky Zsuzsa vagy Tóth Krisztina. Ők néhány percben el is mesélték, hogy miért tartják fontosnak az adott költeményt – az erről készült kisfilmek szintén megtekinthetőek.

A jelenkori irodalom egyébként is hangsúlyos az idei Art Capitalon – lesz például beszélgetés Térey Jánossal, s több programon is jelen lesz a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, Tolnai Ottó (a Kossuth-díjas költővel szeptember 19-én, kedden egy másik Kossuth-díjas költő, Parti Nagy Lajos beszélget majd). Aki a szellemi táplálék mellett kulináris élvezetekre is vágyik, azt különleges ebédmenüvel várják a szentendrei éttermek (minden nap másik vendéglő). Bérlettel vagy napijeggyel ezeket is kedvezményesen lehet igénybe venni.

Az Art Capital egyik kiemelt helyszíne a Ferenczy Múzeum belső kertje. Itt beszélget Lévai Balázs a kortárs művészet nagyjaival (szeptember 16-án este például Waszlavik Gazember Lászlóval, szeptember 23-án pedig Bukta Imrével). Lesz itt kertmozi (többek között Marina Abramović: A távolság, ami összeköt és Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjével), és lesznek a programhoz tartozó filmvetítések a P’Art Moziban is, illetve vetített képes előadások (Szolnoki József képzőművész például a gulyáskommunizmus ornamentikájáról beszél szeptember 23-án). Vasárnaponként pedig múzeumpedagógia várja a gyerekeket.

A művészeti programok közül talán a legnagyobb várakozás Gergye Krisztián tánc-reflexióit előzi meg (szeptember 22-én a Bomlasztó képzelet című kiállításon), de különleges élménynek ígérkezik Szabó Zsuzsanna performansza is 24-én, a Barcsay Múzeumban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.