Értelmetlen darabot játszanak a Katona József Színházban

/ 2016.04.07., csütörtök 17:00 /

Mi értelme színpadra állítani egy drámát, aminek úgymond nincs értelme, avagy amit nem lehet megérteni? Erre ad válasz a Katona József Színház Godot-ra várva című előadása.

„Nem értem ezt a darabot, és nem is fogjuk arra pazarolni az időnket, hogy megpróbáljuk megérteni.” Ezzel az erős felütéssel köszönt minket a Katona József Színház Godot-ra várva című előadásának színlapja. S valóban, Peter Hallhoz, a dráma első rendezőjéhez hasonlóan mi is birkózunk a megértéssel. Próbáljuk értelmezni, de nem sikerül igazán megfejteni a mű lényegét, s a darab most is kérdőjeleket hagy maga után. Akkor mégis miben rejlik a dráma félévszázados töretlen sikere? Miként lehetséges, hogy az első színielőadás nézőihez, a San Francisco-i börtön elítéltjeihez hasonlóan bennünket is rabul ejt?

Talán ott a titok, hogy kiragad a hétköznapi létezés megszokásából, rutinjaiból, és rámutat a legfontosabb egzisztenciális kérdésekre, melyek az emberiséget évezredek óta foglalkoztatják. De vajon a XXI. századi ember számára vannak még megnyugtató válaszok? Ezen az estén biztosan nem. Maradnak a kérdések és a bizonytalan lét.

Kocsis Gergely Vladimir, Keresztes Tamás Lucky és Elek Ferenc Estragon szerepében

Fotó: MTI/Beliczay László

Ezt a bizonytalanságot kiválóan hozza Ascher Tamás és Zsámbéki Gábor közös rendezése. A színpad közepén imbolygó kerek térrész tökéletesen kifejezi a biztos talajt vesztett ember létállapotát. A helyszín, a figurák minimalisták, semmiféle erőltetettség nincs bennük, a szöveg teljesen uralja a több mint kétórás előadás minden percét. A színészek nagy odafigyeléssel, átéléssel játszanak, hogy kihozzák a súlyos szövegből a maximumot. A játék minimális, a tér is kicsi, tökéletesen aláhúzva a soha-nem-történik-semmi hangulatát, amiről a darab szól. A néző pedig elhiszi, hogy mindez valóság.

A négy szerepet játszó színész: Kocsis Gergely, Elek Ferenc, Kulka János és Keresztes Tamás tökéletesen kiegészítik egymást; mintha nem is szöveget mondanának, hanem a saját életüket élnék. Közülük is kitűnik a Vladimirt játszó Kocsis Gergely. Játéka árnyalt, sokféle hangulatot képes megjeleníteni még ebben a sivár létben is. A legfélelmetesebb alakítást talán Keresztes Tamás nyújtja: az általa megformált szerepben Lucky minden állati vonása felerősödik, félőrült zombiként az egész színpadot képes uralni.

A darab nem akart többet és mást mondani, mint amit Samuel Beckett szikáran leírt, az előadásból mégis frissesség árad. Egészen mai, egészen hozzánk szól. Az alkotók mindenben arra törekedtek, hogy a leghívebben keltsék életre ezt a sötét, intellektuális drámát. Sikerrel jártak.

Hátborzongató volt nagyszombat este látni a művet. Különös hangulatot és értelmezést adott a történetnek. Föld és ég között, halál és megváltás tengelyében lebegni a bizonytalanságban, várni, hogy holnap talán eljön a megváltás. A valóságban eljött. A Godot-ban nem. Ez a történet tragédiája.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.