Észrevettünk egy mázsás újdonságot a Kossuth téren

/ 2017.11.17., péntek 14:00 /

A szoborrekonstrukciók utolsó hiányzó darabkája is a helyére került.

A Kossuth tér rekonstrukciója egyáltalán nem ért véget a 2014-es átadással. Az elmúlt három évben kezdetben kisebb hiányosságokat pótolgattak az emlékműveken, idén viszont megint gőzerővel megindult a munka. Lebontották az egykori MTESZ-székházat a metró kijárata fölött, és elkezdték építeni a saroktelken az Országgyűlés új, Szabad György egykori házelnökről elnevezett irodaházát, amit a föld alatt alagút köt össze az Országház épületével - ezért van most ismét feltúrva az egyszer már átadott tér, amelynek déli részén, az Andrássy-lovasszobor mellett nagy munkagödör tátong.

A tér északi oldalán, a Balassi Bálint utca 1-5. számú országházi bérház is teljes átépítés alatt áll. Már lebontották róla a második világháború után ráépített, az eredeti arányokat eltorzító fölső emeletet, belül pedig zajlik az új házelnöki rezidencia kialakítása.

Ezekhez a nagy, látványos munkákhoz képest apróságnak tűnik, de önmagában elég nagy méretű és súlyú apróság, hogy Tisza István 2014 júniusára rekonstruált emlékművén pótoltak egy hiányzó részletet: visszakerült a hátoldalára a mindeddig hiányzó bronzkoszorú. Íme az új mű:

A hiányzó bronzkoszorút is pótolták

Fotó: Fülöp Ildikó

A koszorút október 28-án emelték be a helyére, de átadási ünnepség nem volt, pedig ezzel tulajdonképpen a Kossuth téri emlékművek rekonstrukciójának utolsó hiányzó mozaikdarabkája került a helyére. A koszorút ugyanúgy Elek Imre szobrászművész alkotta újra, mint Tisza István alakját. (A két oldalsó szoborcsoportot csak restaurálni kellett, mert megvoltak - esztergomi, illetve keceli száműzetésben.)

De miért vártak ilyen sokáig a koszorúval? A hátsó, 3 méteres átmérőjű bronzkoszorú eredetijét Zala György alkotótársa, Orbán Antal készítette, de kevés képi ábrázolás maradt fenn róla. Ez érthető, hiszen az emlékműveket általában elölről szokták fényképezni, a hátoldaluk iránt az emberek kevésbé érdeklődnek. Csupán néhány archív fényképen látszott, amelyek többnyire távolabbi pontokról készültek, ezért nem látszottak rajtuk a részletek, még az sem, hogy milyen növényből fonták az eredeti alkotást.

Hiányosnak tűnt nélküle az emlékmű.

Fotó: Fülöp Ildikó

Hasonló nagy bronzkoszorúkat előszeretettel helyeztek el a a századfordulós emlékműveken, ilyen díszítette például Baross Gábor Keleti-pályaudvar előtti szobra, vagy a budavári Honvéd-emlék talapzatát.

A Kossuth tér rekonstrukcióján dolgozó csapat azonban nem akarta analógiák alapján újraalkotni Tisza koszorúját, inkább adtak időt a szobrásznak és a művészettörténészeknek a további kutatásokra, a lappangó írott és képi források felderítésére.

Tölgyágak makkocskákkal!

Tölgyágak makkocskákkal!

Fotó: Fülöp Ildikó

Megérte türelmesnek lenni, mert végül előkerült a szükséges információ, például egy korabeli újságcikk az átadáról, amelyből kiderült, hogy az elveszett koszorú tölgylevelekből állt, és a természethűség kedvéért makkokkal díszítették. És nézzék meg közelebbről a fenti képet az újraalkotott műről: dús, tömött tölgylevél kompozíció, levelei között apró makkokkal.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.