valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

http://valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

Ez lett az év kiállítása

/ 2018.05.11., péntek 16:30 /

Május 13-án, vasárnap irány a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol már 23. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát.

Mivel a Magyar Nemzeti Múzeum kertje éppen rendezés alatt áll, idén a klasszicista épület ad otthont az ország múzeumainak, kiállítóhelyinek, gyűjteményeinek. Hetven kulturális intézmény mutatkozik be az ország minden részéből ezen az egynapos, rendhagyó fesztiválon. A múzeum idén is színes, izgalmas programokat kínál minden korosztálynak: előadások, koncertek, tárlatvezetések és gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket egész nap. Idén többek között a Balázs Elemér Group zenél.

A belső tereket behálózó Műtárgysétányon a múzeum állandó kiállításaiban BE T Ű K szólítják meg a látogatókat.Az útvonallal összekötött tárgyak sokfélék, de mindegyik magán viseli alkotójának vágyát az emlékezésre. A kultúra szövete, amely valaha körbefonta ezeket a tárgyakat, az idők során fölfeslett, mi pedig a foszlányokból próbáljuk kibogozni az üzenetet. Az útvonalat végigjárva az első karcolt csonteszközöktől pénzeken, ékszereken, képző- és iparművészeti alkotásokon át jutunk a 20. századi tárgyakig. A Tudássétányon a látogató tesztelheti saját tudását és megismeri a múzeumok kreatív, közösségteremtő világát.

A Múzeumok Majálisán adják át idén is a szakmai díjakat. Az Év múzeuma a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, az Év kiállítása a Soproni Múzeum új kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó kiállítása lett. A bíráló bizottság ezen kívül számos izgalmas tárlatnak ítélt oklevelet, különdíjat. A díjazottakat kerekasztal-beszélgetésen ismerhetjük meg 14 órától a Lapidáriumban.

További információk itt és itt olvashatók. 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.