valasz.hu/kultura/elhunyt-kanyadi-sandor-128950

http://valasz.hu/kultura/elhunyt-kanyadi-sandor-128950

Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

/ 2015.07.17., péntek 12:15 /
Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

Egyáltalán nem rajongtam érte, hogy irgalmatlan méretű acélkaréjok kerüljenek az Erzsébet híd közelébe, mert azt hittem, a mű elcsúfítja a Duna-partot. Nem lett igazam. Sokkal izgalmassabbá vált a tér, sőt, a járkelők is gyorsan birtokba vették a monstrumot.

Nem zsáner, nem is emlékmű, hanem három hatalmas acélkaréj (majdnem teljes kör) került a Duna partjára, a Petőfi-szobor közelébe. A Március 15. téren, az Erzsébet híd lábánál állították fel ugyanis a világhírű francia kortárs képzőművész, Bernar Venet gigantikus alkotását. A nyolc tonna összsúlyú, acélból készült szoborcsoport az Art Market Budapest kezdeményezésére, a főváros együttműködésével került mostani helyére, ahol a tervek szerint egészen október végéig marad.

A 74 éves Bernar Venet-nek világszerte számos monumentális szobra áll, többek között Párizsban, Berlinben, Kölnben, Genfben, Tokióban, Pekingben, vagy San Franciscóban. A budapesti szoborállítás a művész jelenlétében zajlott, ami azért nagy szó, mert Venet két héttel ezelőtt még Mexikóban tartózkodott, ahol egy 25 méteres szobrát állították fel, és je­len­leg három má­sik egyé­ni tárlata is fut Európában.

Fotó: Fülöp Ildikó

Hogy ő mégis Magyarországot választotta, abban biztosan szerepet játszott, hogy szombaton, július 18-án délelőtt 11-kor Veszprémben, a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben nyí­lik ki­ál­lí­tá­sa MetaMetria címmel. De különben is régi kapcsolat fűzi a mestert hazánkhoz, ugyanis nagymé­re­tű acél­szob­ra­i­nak elő­ál­lí­tá­sá­ban több mint húsz éve egy ma­gyar üzem, a Szalai Fémmegmunkáló Kft. mű­kö­dik köz­re.

A most Budapestre került Rendezetlen ívek (3 ív x 5) cí­mű szoborcsoport az el­múlt fél év­ben a bé­csi Belvedere Palota kert­jé­ben volt lát­ha­tó, on­nan szál­lí­tot­ták át hozzánk. Az alkotást a ko­ráb­bi ter­vek sze­rint Dél-Franciaországba vitték vol­na, de a rend­kí­vüli adottságú bu­da­pes­ti hely­szín meg­győz­te a művészt a ma­gyar­or­szá­gi be­mu­ta­tó­ról.

Az acélalkotás értéke egyébként hozzávetőleg 1 mil­lió eu­ró (mint­egy 310 mil­lió fo­rint), és Bernar Venet elárulta: nyi­tott ar­ra, hogy mun­ká­ja akár örökre a Március 15. té­ren ma­rad­jon, ugyanis, ahogy ő fogalmazott: „ez nem pénz­kér­dés”.

Ha kíváncsi rá, hogyan állították fel a szobrocsoportot, nézze meg ezt:

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Bernar Venet

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.