valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

http://valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

/ 2015.07.17., péntek 12:15 /
Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

Egyáltalán nem rajongtam érte, hogy irgalmatlan méretű acélkaréjok kerüljenek az Erzsébet híd közelébe, mert azt hittem, a mű elcsúfítja a Duna-partot. Nem lett igazam. Sokkal izgalmassabbá vált a tér, sőt, a járkelők is gyorsan birtokba vették a monstrumot.

Nem zsáner, nem is emlékmű, hanem három hatalmas acélkaréj (majdnem teljes kör) került a Duna partjára, a Petőfi-szobor közelébe. A Március 15. téren, az Erzsébet híd lábánál állították fel ugyanis a világhírű francia kortárs képzőművész, Bernar Venet gigantikus alkotását. A nyolc tonna összsúlyú, acélból készült szoborcsoport az Art Market Budapest kezdeményezésére, a főváros együttműködésével került mostani helyére, ahol a tervek szerint egészen október végéig marad.

A 74 éves Bernar Venet-nek világszerte számos monumentális szobra áll, többek között Párizsban, Berlinben, Kölnben, Genfben, Tokióban, Pekingben, vagy San Franciscóban. A budapesti szoborállítás a művész jelenlétében zajlott, ami azért nagy szó, mert Venet két héttel ezelőtt még Mexikóban tartózkodott, ahol egy 25 méteres szobrát állították fel, és je­len­leg három má­sik egyé­ni tárlata is fut Európában.

Fotó: Fülöp Ildikó

Hogy ő mégis Magyarországot választotta, abban biztosan szerepet játszott, hogy szombaton, július 18-án délelőtt 11-kor Veszprémben, a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben nyí­lik ki­ál­lí­tá­sa MetaMetria címmel. De különben is régi kapcsolat fűzi a mestert hazánkhoz, ugyanis nagymé­re­tű acél­szob­ra­i­nak elő­ál­lí­tá­sá­ban több mint húsz éve egy ma­gyar üzem, a Szalai Fémmegmunkáló Kft. mű­kö­dik köz­re.

A most Budapestre került Rendezetlen ívek (3 ív x 5) cí­mű szoborcsoport az el­múlt fél év­ben a bé­csi Belvedere Palota kert­jé­ben volt lát­ha­tó, on­nan szál­lí­tot­ták át hozzánk. Az alkotást a ko­ráb­bi ter­vek sze­rint Dél-Franciaországba vitték vol­na, de a rend­kí­vüli adottságú bu­da­pes­ti hely­szín meg­győz­te a művészt a ma­gyar­or­szá­gi be­mu­ta­tó­ról.

Az acélalkotás értéke egyébként hozzávetőleg 1 mil­lió eu­ró (mint­egy 310 mil­lió fo­rint), és Bernar Venet elárulta: nyi­tott ar­ra, hogy mun­ká­ja akár örökre a Március 15. té­ren ma­rad­jon, ugyanis, ahogy ő fogalmazott: „ez nem pénz­kér­dés”.

Ha kíváncsi rá, hogyan állították fel a szobrocsoportot, nézze meg ezt:

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Bernar Venet

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.