Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

/ 2015.07.17., péntek 12:15 /
Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

Egyáltalán nem rajongtam érte, hogy irgalmatlan méretű acélkaréjok kerüljenek az Erzsébet híd közelébe, mert azt hittem, a mű elcsúfítja a Duna-partot. Nem lett igazam. Sokkal izgalmassabbá vált a tér, sőt, a járkelők is gyorsan birtokba vették a monstrumot.

Nem zsáner, nem is emlékmű, hanem három hatalmas acélkaréj (majdnem teljes kör) került a Duna partjára, a Petőfi-szobor közelébe. A Március 15. téren, az Erzsébet híd lábánál állították fel ugyanis a világhírű francia kortárs képzőművész, Bernar Venet gigantikus alkotását. A nyolc tonna összsúlyú, acélból készült szoborcsoport az Art Market Budapest kezdeményezésére, a főváros együttműködésével került mostani helyére, ahol a tervek szerint egészen október végéig marad.

A 74 éves Bernar Venet-nek világszerte számos monumentális szobra áll, többek között Párizsban, Berlinben, Kölnben, Genfben, Tokióban, Pekingben, vagy San Franciscóban. A budapesti szoborállítás a művész jelenlétében zajlott, ami azért nagy szó, mert Venet két héttel ezelőtt még Mexikóban tartózkodott, ahol egy 25 méteres szobrát állították fel, és je­len­leg három má­sik egyé­ni tárlata is fut Európában.

Fotó: Fülöp Ildikó

Hogy ő mégis Magyarországot választotta, abban biztosan szerepet játszott, hogy szombaton, július 18-án délelőtt 11-kor Veszprémben, a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben nyí­lik ki­ál­lí­tá­sa MetaMetria címmel. De különben is régi kapcsolat fűzi a mestert hazánkhoz, ugyanis nagymé­re­tű acél­szob­ra­i­nak elő­ál­lí­tá­sá­ban több mint húsz éve egy ma­gyar üzem, a Szalai Fémmegmunkáló Kft. mű­kö­dik köz­re.

A most Budapestre került Rendezetlen ívek (3 ív x 5) cí­mű szoborcsoport az el­múlt fél év­ben a bé­csi Belvedere Palota kert­jé­ben volt lát­ha­tó, on­nan szál­lí­tot­ták át hozzánk. Az alkotást a ko­ráb­bi ter­vek sze­rint Dél-Franciaországba vitték vol­na, de a rend­kí­vüli adottságú bu­da­pes­ti hely­szín meg­győz­te a művészt a ma­gyar­or­szá­gi be­mu­ta­tó­ról.

Az acélalkotás értéke egyébként hozzávetőleg 1 mil­lió eu­ró (mint­egy 310 mil­lió fo­rint), és Bernar Venet elárulta: nyi­tott ar­ra, hogy mun­ká­ja akár örökre a Március 15. té­ren ma­rad­jon, ugyanis, ahogy ő fogalmazott: „ez nem pénz­kér­dés”.

Ha kíváncsi rá, hogyan állították fel a szobrocsoportot, nézze meg ezt:

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Bernar Venet

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.