Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

/ 2015.07.17., péntek 12:15 /
Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

Egyáltalán nem rajongtam érte, hogy irgalmatlan méretű acélkaréjok kerüljenek az Erzsébet híd közelébe, mert azt hittem, a mű elcsúfítja a Duna-partot. Nem lett igazam. Sokkal izgalmassabbá vált a tér, sőt, a járkelők is gyorsan birtokba vették a monstrumot.

Nem zsáner, nem is emlékmű, hanem három hatalmas acélkaréj (majdnem teljes kör) került a Duna partjára, a Petőfi-szobor közelébe. A Március 15. téren, az Erzsébet híd lábánál állították fel ugyanis a világhírű francia kortárs képzőművész, Bernar Venet gigantikus alkotását. A nyolc tonna összsúlyú, acélból készült szoborcsoport az Art Market Budapest kezdeményezésére, a főváros együttműködésével került mostani helyére, ahol a tervek szerint egészen október végéig marad.

A 74 éves Bernar Venet-nek világszerte számos monumentális szobra áll, többek között Párizsban, Berlinben, Kölnben, Genfben, Tokióban, Pekingben, vagy San Franciscóban. A budapesti szoborállítás a művész jelenlétében zajlott, ami azért nagy szó, mert Venet két héttel ezelőtt még Mexikóban tartózkodott, ahol egy 25 méteres szobrát állították fel, és je­len­leg három má­sik egyé­ni tárlata is fut Európában.

Fotó: Fülöp Ildikó

Hogy ő mégis Magyarországot választotta, abban biztosan szerepet játszott, hogy szombaton, július 18-án délelőtt 11-kor Veszprémben, a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben nyí­lik ki­ál­lí­tá­sa MetaMetria címmel. De különben is régi kapcsolat fűzi a mestert hazánkhoz, ugyanis nagymé­re­tű acél­szob­ra­i­nak elő­ál­lí­tá­sá­ban több mint húsz éve egy ma­gyar üzem, a Szalai Fémmegmunkáló Kft. mű­kö­dik köz­re.

A most Budapestre került Rendezetlen ívek (3 ív x 5) cí­mű szoborcsoport az el­múlt fél év­ben a bé­csi Belvedere Palota kert­jé­ben volt lát­ha­tó, on­nan szál­lí­tot­ták át hozzánk. Az alkotást a ko­ráb­bi ter­vek sze­rint Dél-Franciaországba vitték vol­na, de a rend­kí­vüli adottságú bu­da­pes­ti hely­szín meg­győz­te a művészt a ma­gyar­or­szá­gi be­mu­ta­tó­ról.

Az acélalkotás értéke egyébként hozzávetőleg 1 mil­lió eu­ró (mint­egy 310 mil­lió fo­rint), és Bernar Venet elárulta: nyi­tott ar­ra, hogy mun­ká­ja akár örökre a Március 15. té­ren ma­rad­jon, ugyanis, ahogy ő fogalmazott: „ez nem pénz­kér­dés”.

Ha kíváncsi rá, hogyan állították fel a szobrocsoportot, nézze meg ezt:

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Bernar Venet

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.