Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

/ 2015.07.17., péntek 12:15 /
Ez meg mi?! Ilyet még biztosan nem látott Budapesten!

Egyáltalán nem rajongtam érte, hogy irgalmatlan méretű acélkaréjok kerüljenek az Erzsébet híd közelébe, mert azt hittem, a mű elcsúfítja a Duna-partot. Nem lett igazam. Sokkal izgalmassabbá vált a tér, sőt, a járkelők is gyorsan birtokba vették a monstrumot.

Nem zsáner, nem is emlékmű, hanem három hatalmas acélkaréj (majdnem teljes kör) került a Duna partjára, a Petőfi-szobor közelébe. A Március 15. téren, az Erzsébet híd lábánál állították fel ugyanis a világhírű francia kortárs képzőművész, Bernar Venet gigantikus alkotását. A nyolc tonna összsúlyú, acélból készült szoborcsoport az Art Market Budapest kezdeményezésére, a főváros együttműködésével került mostani helyére, ahol a tervek szerint egészen október végéig marad.

A 74 éves Bernar Venet-nek világszerte számos monumentális szobra áll, többek között Párizsban, Berlinben, Kölnben, Genfben, Tokióban, Pekingben, vagy San Franciscóban. A budapesti szoborállítás a művész jelenlétében zajlott, ami azért nagy szó, mert Venet két héttel ezelőtt még Mexikóban tartózkodott, ahol egy 25 méteres szobrát állították fel, és je­len­leg három má­sik egyé­ni tárlata is fut Európában.

Fotó: Fülöp Ildikó

Hogy ő mégis Magyarországot választotta, abban biztosan szerepet játszott, hogy szombaton, július 18-án délelőtt 11-kor Veszprémben, a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben nyí­lik ki­ál­lí­tá­sa MetaMetria címmel. De különben is régi kapcsolat fűzi a mestert hazánkhoz, ugyanis nagymé­re­tű acél­szob­ra­i­nak elő­ál­lí­tá­sá­ban több mint húsz éve egy ma­gyar üzem, a Szalai Fémmegmunkáló Kft. mű­kö­dik köz­re.

A most Budapestre került Rendezetlen ívek (3 ív x 5) cí­mű szoborcsoport az el­múlt fél év­ben a bé­csi Belvedere Palota kert­jé­ben volt lát­ha­tó, on­nan szál­lí­tot­ták át hozzánk. Az alkotást a ko­ráb­bi ter­vek sze­rint Dél-Franciaországba vitték vol­na, de a rend­kí­vüli adottságú bu­da­pes­ti hely­szín meg­győz­te a művészt a ma­gyar­or­szá­gi be­mu­ta­tó­ról.

Az acélalkotás értéke egyébként hozzávetőleg 1 mil­lió eu­ró (mint­egy 310 mil­lió fo­rint), és Bernar Venet elárulta: nyi­tott ar­ra, hogy mun­ká­ja akár örökre a Március 15. té­ren ma­rad­jon, ugyanis, ahogy ő fogalmazott: „ez nem pénz­kér­dés”.

Ha kíváncsi rá, hogyan állították fel a szobrocsoportot, nézze meg ezt:

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Bernar Venet

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.